Kerk & religie

Tsjerkepaad: even op verhaal komen in de kerk

DRONRIJP. Even op verhaal komen in de kerk, te midden van de drukte van het bestaan – dat is het doel van Tsjerkepaad. In d’Alde Wite in Dronrijp werd zaterdagmiddag de dertiende editie van de befaamde Friese kerkenroute geopend.

Lodewijk Born
27 June 2016 10:44Gewijzigd op 16 November 2020 04:32
Bij Tsjerkepaad gaat het om méér dan het openstellen van gebouwen, betoogde voorzitter Gerrit Groeneveld zaterdag. „Mensen worden uitgenodigd om naar binnen te gaan.” Foto: d’Alde Wite in Dronrijp. beeld Wikimedia
Bij Tsjerkepaad gaat het om méér dan het openstellen van gebouwen, betoogde voorzitter Gerrit Groeneveld zaterdag. „Mensen worden uitgenodigd om naar binnen te gaan.” Foto: d’Alde Wite in Dronrijp. beeld Wikimedia

De opening trok zo’n 120 bezoekers naar d’Alde Wite (de oude witte), de prachtige monumentale kerk van Dronrijp. Die heet nu Salviuskerk, maar in de volksmond geldt nog altijd de geliefkoosde naam.

Dat is misschien ook wel precies waar het om gaat bij godshuizen. Het zijn gebouwen die verbonden zijn met een lange geschiedenis, een levensverhaal van mensen. De tegeltjeswijsheid ”Van ’t concert des levens krijgt niemand een program” zou bij menig kerkdeur als ingangsspreuk kunnen hangen. Kerken zijn plekken waar het leven in alle facetten naar voren komt, een compositie die je zelf vaak niet in de hand hebt.

Muziek

Het thema van Tsjerkepaad is dit jaar ”Kerk en muziek”. „Er zit letterlijk muziek in onze kerkgebouwen”, zei voorzitter Gerrit Groeneveld tijdens de opening. De mooiste muziek wordt daar tot klinken gebracht, door organisten, muzikanten en koren. „Johann Sebastian Bach, die zo veel prachtige kerkmuziek heeft gemaakt, zette bij zijn composities de letters SDG: Soli Deo Gloria. Hij wist zichzelf een instrument in de handen van God. Zo wordt in kerkgebouwen door de tijd heen de lofzang gebracht. Dat kan op zondag, maar ook door de week, bij bijzondere gelegenheden en manifestaties, zoals bij de openingen van de kerken tijdens Tsjerkepaad.”

Bij Tsjerkepaad gaat het om méér dan alleen maar het openstellen van gebouwen, betoogde Groeneveld. „Mensen worden uitgenodigd om naar binnen te gaan en daar op verhaal te komen. Ze komen los van de drukte van het bestaan en vinden rust. Muziek helpt mensen om de goede toon te vinden en om positief gestemd te worden.”

De stenen van een kerkgebouw kunnen levende stenen worden, zingt de Friese troubadour Piter Wilkens in een lied uit zijn nieuwste programma. Onlangs verscheen daar ook een cd van.

Orgel

Ook orgelmuziek biedt kansen om mensen bij de kerk te betrekken. In veel kerken kunnen bezoekers deze zomer vrij spelen op de orgels; er hebben ook concerten plaats. „Als mensen de klanken van een orgel horen, komen ze eerder de kerk binnen. Dat heb ik gehoord van vrijwilligers die hielpen bij de openstelling van kerken”, zegt Groeneveld.

Tijdens Tsjerkepaad hebben overal orgelbespelingen plaats in samenwerking met Stifting Organum Frisicum. „Orgelpaad noemen we het”, aldus de voorzitter, „en dat kan letterlijk uitgroeien tot Muzykpaad als er meer instrumenten bij komen.”

Meer dan 250 kerken doen dit jaar aan Tsjerkepaad mee, tot en met zaterdag 10 september. Elke zaterdagmiddag zijn ze open. Op 17 september heeft in de Grote Kerk in Drachten de afsluiting plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer