Kerk & religie

„Hersteld Hervormd Seminarie heeft duidelijk profiel binnen VU”

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is blij met het Hersteld Hervormd Seminarie, „want het seminarie geeft met zijn duidelijke gereformeerde identiteit een goede profilering aan het bonte theologisch klimaat binnen de VU.” Dat stelde prof. dr. W. Janse, decaan van de theologische faculteit van de VU, zaterdag tijdens een open dag van het Hersteld Hervormde Seminarie (HHS).

Van een medewerker
25 June 2016 21:52Gewijzigd op 16 November 2020 04:32
Prof. dr. W. van Vlastuin. beeld RD
Prof. dr. W. van Vlastuin. beeld RD

Zo’n 160 bezoekers kwamen naar de VU om door middel van minicolleges en workshops kennis te maken met de theologische vorming die het HHS biedt.

Prof. dr. W. van Vlastuin, rector van het seminarie, legde in zijn workshop uit dat een theologische studie voor een predikant een must is. De keuze voor de Vrije Universiteit heeft voordelen, omdat toekomstige predikanten met alle geledingen van de moderne samenleving kennis moeten maken.

Studenten van het HHS volgen voor zestig procent van hun tijd de reguliere vakken aan de VU en voor ongeveer veertig procent de lessen aan het seminarie. „Dat betekent dat studenten te maken krijgen met Bijbelkritiek”, concludeerde een bezoeker. Prof. Van Vlastuin reageerde dat studenten bij sommige vakken worden geconfronteerd met de historisch-kritische benadering van de Bijbel. „Hoewel sommige studenten dit als schokkend ervaren, is het toch goed als student met dergelijke opvattingen te worden geconfronteerd omdat die nu eenmaal bestaan”, aldus de rector. Om er meteen aan toe te voegen: „Studenten kunnen vragen bespreken met dr. P. de Vries, de ‘eigen’ docent Bijbelse theologie.”

Moet een roeping tot het ambt van predikant niet doorslaggevend zijn bij het toelaten van een persoon tot het seminarie, zo wilde iemand weten. Nee, zegt prof. Van Vlastuin: „De Hersteld Hervormde Kerk, waaraan het seminarie is verbonden, staat in de hervormde traditie en oordeelt wel over de leer maar niet over het hart. De commissie van toelating oordeelt niet over een roeping, maar over de leer en de bekwaamheid tot het volgen van de academische opleiding.” Prof. Van Vlastuin deed aan het einde van zijn workshop een oproep tot gebed voor, en ondersteuning van het seminarie, omdat de opleiding in tegenstelling tot de andere seminaria niet door de overheid wordt gesubsidieerd.

Hervormd

Dr. B. J. Spruyt, docent geschiedenis van de vaderlandse kerk na 1795, leidde een workshop over de vraag ”Wat is hervormd?” Hij legde uit dat de Nederlandse Hervormde Kerk ontstond nadat in 1795 in Nederland een nieuwe staat werd gevormd overeenkomstig de ideeën van de Franse Revolutie. Niet de gereformeerde godsdienst was in Nederland nog langer de basis voor de samenleving, maar het gelijkheidsbeginsel. De toen ontstane kerk werd geen eenheidskerk maar een modaliteitenkerk.

De docent daagde de deelnemers uit antwoorden te geven op de vraag ”Wat is hervormd?” Sommigen noemden het Schriftgezag en de binding aan de belijdenis kenmerkend. Anderen zagen de breedte en openheid en vooral de historiciteit als kenmerkend. Een aanwezige merkte op: „De Hersteld Hervormde Kerk is niet in 2004 ontstaan. Als het goed is vieren wij ons 500-jarig bestaan.” Volgens Spruyt is het van belang om de lijn naar het verleden als kenmerk te beschouwen van het hervormd-zijn, maar is het ook van belang dat een hervormde kerk zich continu moet hervormen.

Dr. R. van Kooten stelde dat hij in tegenstelling tot voormalig VU-theoloog en ethicus H. M. Kuitert wil vasthouden aan het goede recht van een christelijke ethiek op wetenschappelijke gronden. Omdat een christelijke ethiek de gebruiksaanwijzingen van de goede Schepper volgt, is deze heilzaam voor alle mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer