SGP Veenendaal bezint zich op positie
VEENENDAAL. De SGP-fractie in Veenendaal gaat zich beraden op haar positie nu de gemeenteraad heeft ingestemd met een voorstel dat winkels hun deuren kunnen openen tijdens evenementen op zondagmiddag.
Fractievoorzitter Both van de SGP nam vrijdagmiddag echter wel afstand van een bericht van RTV Utrecht dat de SGP zich als coalitiepartij „beraadt op de steun aan het college.”
Er is donderdagavond een grote en principiële stap gezet in een verkeerde richting die redelijk onomkeerbaar is, aldus Both. „Het is voor ons een enorm aangelegen punt. We zijn er ziek van. We komen daarom vandaag als fractie bij elkaar om terug te blikken, ons te bezinnen en vooruit te kijken naar de consequenties van de nieuw ontstane situatie. Meer kan ik er nu niet over zeggen.”
Donderdagavond stemde de Veenendaalse gemeenteraad in met een amendement van SP-fractievoorzitter Breur om koopzondagen toe te staan tijdens zondagse evenementen. Daarmee was er een nipte meerderheid in de raad –zeventien stemmen voor, zestien tegen– die zondagsopenstelling mogelijk maakte.
Jaarlijks mogen er in Veenendaal zes evenementen op zondagmiddagen worden georganiseerd, zo werd besloten tijdens de coalitieonderhandelingen. In de praktijk zijn het er één à twee per jaar.
In april werd er in de raad –bij afwezigheid van drie raadsleden van de ChristenUnie– onverwacht ook al een amendement aangenomen dat het college opdracht gaf om per 1 juli winkelopenstelling mogelijk te maken op alle zondagen per jaar. Tijdens het debat van vrijdagavond ging het over de praktische uitwerking daarvan.
Eigen onderzoek
Breur week donderdagavond met zijn amendement af van zijn eerdere standpunt tegen de zondagsopening van winkels. De SP baseerde zich daarvoor steeds op eigen onderzoek onder werknemers in winkels waaruit bleek dat slechts 18 procent voor de openstelling op zondag was.
Ook later bleek uit onderzoek van Winkelstad Veenendaal dat verreweg de meeste werknemers tegen zondagsopenstelling zijn. Van de ondernemers is een nipte meerderheid voor, al doet een deel van hen de deuren niet open als de mogelijkheid zich aandient.
De standpuntwijziging van de SP kwam onverwacht voor zowel de confessionele als niet-confessionele partijen. Wat bewoog de SP’er? Breur: „We willen een gebaar maken naar mensen die heel graag die koopzondag willen. Tegelijk zijn de werknemers voor ons heel belangrijk. Daarom staan we alleen een kleine uitzondering toe op de zondagssluiting. De winkels mogen alleen open tijdens evenementen, maximaal slechts zes zondagen per jaar. Daarmee blijft de rust op zondag volgens onze fractie vooropstaan. We wilden ook graag voorkomen dat de discussie zich steeds zou blijven herhalen. Dat zet de verhoudingen op scherp. Het kost ook veel energie die je beter aan andere zaken, zoals goede zorg, kunt besteden.”
ChristenUniefractievoorzitter Stroobosscher stelt dat de SP zijn steun voor de werknemers heeft verkwanseld. „De rustdag vond de partij altijd heel belangrijk voor de sociale cohesie. En nu ineens deze ommezwaai. Dat had niemand verwacht.”
Druk
Dat het echter een keer fout zou gaan als het ging om de koopzondagen, had Stroobosscher wel verwacht. „De druk vanuit de niet-confessionele partijen was heel groot. Daarom waren wij ervoor om bij de coalitiebesprekingen van tevoren bindende afspraken te maken over de koopzondagen. Om die reden werden we uitgesloten van de onderhandelingen. De SGP nam wel deel aan die besprekingen.” De CU’er benadrukt dat hij de SGP geen verwijten wil maken. „RTV Utrecht stelde dat ik de SGP hekelde. Dat is niet waar. Ik ga niemand de schuld geven. Het zat erin dat dit een keer zou gebeuren.”