Buitenland

Kerk in Birstall wil eerst luisteren na aanslag op parlementslid Cox

BIRSTALL. Na een moordaanslag in het dorp moet de kerk laten zien wie Christus is. Dat zegt de anglicaanse predikant uit Birstall, Paul Knight.

22 June 2016 19:38Gewijzigd op 16 November 2020 04:27
De anglicaanse predikant van Birstall, Paul Knight. beeld BBC
De anglicaanse predikant van Birstall, Paul Knight. beeld BBC

Nog maar een paar uur na de aanslag vorige week donderdag stond Knight op de markt in het dorp om de BBC-televisie te woord te staan en te vertellen wat het parlementslid Jo Cox voor de omgeving betekende. Die avond opende de kerk de deuren. Diverse politieke leiders, zoals premier Cameron en Labourleider Corbyn, ondertekenden daar een condoleanceregister.

Jo Cox zou vandaag 42 zijn geworden. Daarom zijn er enkele herdenkingsdiensten, zowel in Birstall als in de omgeving.

Birstall zelf lijkt in alles op een pittoresk Engels dorpje in de heuvels van West-Yorkshire. Maar in werkelijkheid is het deel van de metropool rond Leeds en Bradford en wordt het bevolkt door forensen die de steden ontvluchten.

Een aanslag brengt een schok in een dorp, zegt Knight. En dan moet de kerk ruimte geven en vooral goed naar de mensen luisteren. „Als het kan probeer je iets van je boodschap door te geven. Ik hoop dat de mensen iets ontdekken van wat de boodschap van de kerk is in deze tijd.”

Ziet u na dit ingrijpende voorval iets van een sterkere interesse?

„We leven in een tijd van cynisme, dus we moeten voorzichtig zijn. Ik merk wel dat de mensen meer bereid zijn te praten. Maar dat betekent niet per se dat ze ook naar de kerk komen.

Als geestelijke ben ik bevestigd om Christus aan de wereld te laten zien. Om een deur naar Hem te zijn. Een open deur, welteverstaan.

Over een paar jaar herdenken we dat de kerk al 900 jaar in Birstall staat, en in al die eeuwen heeft ze de gemeenschap gediend. Dat is nu niet anders, of de mensen het willen zien of niet.”

Kende u Jo Cox persoonlijk?

„Ja, ik heb haar meermalen ontmoet. En dat was altijd een groot genoegen. Zij was een heldere jonge vrouw die eropuit was anderen te helpen.

Het is duidelijk dat zij dat deed vanuit een humanistisch vertrekpunt. Maar vanuit dat menselijke perspectief had ze wel veel te bieden.”

In de kerk klinkt vandaag wel de vraag of er in het weldoen aan mensen verschil zit tussen het humanisme en het christendom.

„Dat verschil is er natuurlijk wel degelijk. De kerk moet anders zijn. Dat is ook een van de motto’s van onze gemeente. De kerk moet Christus vertegenwoordigen in een verloren wereld. Dat kan het humanisme niet. Je kunt de kerk dus niet laten fuseren met andere stromingen in de publieke opinie.”

Was Cox verbonden aan de kerk?

„Nee, zij had geen formele band. Maar zij vertegenwoordigde ons wel, net als iedereen. Op andere plaatsen kwam ze ook wel met haar kinderen naar de zondagsschool. Dus ze was niet bang voor de kerk.”

Tegenover de pastorie in Birstall hangt een van de weinige campagnebordjes voor het referendum morgen. ”Vote Leave”, staat er, en dan nog eens heel klein.

Tussen het stemmen door houden de vier kerken van het dorp (de anglicaanse, de rooms-katholieke, de methodistische en de onafhankelijke) een bijeenkomst op de stoep van de bibliotheek, waar de aanslag plaatsvond. „Daar houden we elkaars handen vast van 1 uur in de middag tot ongeveer 1.48 uur, het moment dat ze dood werd verklaard. Iedereen kan aan die herdenking meedoen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer