Binnenland

Beeld ”Barmhartige Zwollenaar” blijft bewaard

ZWOLLE. Sloop werd lange tijd gevreesd, maar het beeld ”De barmhartige Zwollenaar” op de muur van de zusterflat bij het voormalige Wezenlandenziekenhuis in Zwolle blijft bewaard. Dat meldde de gemeente dinsdag na vragen van stadsgids Mink de Vries.

Michiel Satink
22 June 2016 15:19Gewijzigd op 16 November 2020 04:26
Het beeld ”De barmhartige Zwollenaar” op de gevel van het zusterflat van het voormalige Wezenlandenziekenhuis blijft gespaard. beeld RD
Het beeld ”De barmhartige Zwollenaar” op de gevel van het zusterflat van het voormalige Wezenlandenziekenhuis blijft gespaard. beeld RD

Het beeld, waarbij een persoon zich buigt over een zittende figuur, is aangebracht op de muur van de zusterflat, die een dezer dagen tegen de vlakte gaat. Het grote ziekenhuiscomplex erachter verdwijnt de laatste maanden steen voor steen tijdens een van de grootste sloopactiviteiten aan de rand van de Zwolse binnenstad sinds decennia.

Gegadigden

Het kunstwerk, in de volksmond”De barmhartige Zwollenaar” genoemd, dreigde te verdwijnen. Totdat een politieke partij vorig jaar aan de bel trok. De gemeente beloofde mee te zoeken naar gegadigden, maar het bleef stil. Ook een kerkelijk instelling had vorig jaar belangstelling. Mink de Vries besloot een hartenkreet te schrijven onder de titel ”Wie redt de barmhartige Zwollenaar?” „We laten onze ziel toch niet slopen? Dit beeld toont iets van de eeuwenoude cultuur van de stad.”

Het kunstwerk is ook opgenomen in de ”wandel- en fietsroute van barmhartigheid”, opgesteld door de gezamenlijke kerken van Zwolle. Volgens De Vries is Zwolle veel meer een stad van kloosters geweest dan een handelsstad, zoals nu in toeristenboekjes is vermeld. „Veel mensen die afgelopen zaterdag meeliepen op onze route, kennen het werk. Maar ze wisten niet dat het dreigt te verdwijnen.”

De Vries ziet het kunstwerk graag terug aan de gevel van een zorginstelling in de stad. De gemeente Zwolle stelt dat het beeld behouden blijft. Projectontwikkelaar Novaform wil het beeld laten terugkeren in een appartementencomplex dat het bedrijf op vrijwel dezelfde locatie wil bouwen als waar nu nog de zusterflat staat, zei een woordvoerder van de gemeente dinsdag. Het werk wordt eerst voor onbepaalde tijd door de gemeente opgeslagen. Volgens De Vries heeft een zorginstelling interesse in het werk getoond na lezing van zijn brief.

Lastig te verwijderen

Wethouder Vedelaar zei vorig jaar dat het reliëf kwetsbaar en mogelijk lastig te verwijderen is. Het kunstwerk van Auguste Manche werd in 1957 gemaakt. Medewerker Paul van den Heuvel van Novaform zegt dat het pand vermoedelijk na de herfst tegen de vlakte gaat. „We willen het kunstwerk er eerst voorzichtig uitzagen.” Novaform is eerder in gesprek geweest met partijen die interesse toonden voor het beeld, maar toch afhaakten . Het reliëf blijft daarom in de buurt van de zusterflat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer