Werkgevers wijzen verplichte bijdrage ziektekosten af
Werkgevers weigeren op te draaien voor de helft van de premielast in het nieuwe ziektekostenstelsel. VNO–NCW wijst in een brief aan de Tweede Kamer, die deze week debatteert over herziening van het zorgstelsel, de kabinetsplannen voor een verplichte werkgeversbijdrage in de ziektekosten van werknemers van de hand.
In 2006 komt er een nieuw zorgstelsel, de zogeheten basisverzekering, met een vaste premie voor iedereen, ook particulier verzekerden. Volgens het regeerakkoord moeten werkgevers de helft van de macro–premielast dragen via een loongerelateerde bijdrage. „Dat zet de deur open voor inkomenspolitiek, ofwel koopkrachtreparaties via de ziektekostenpremies", aldus een woordvoerder van VNO–NCW dinsdag.
Volgens de zegsman komen de kabinetsplannen neer op „een permanent openstaande rekening", waarmee automatisch de helft van kostenstijgingen in de gezondheidszorg op werkgevers kunnen worden afgewenteld. Daardoor zou de druk afnemen bij zorgaanbieders en verzekeraars om zo efficiënt mogelijk te werken. Tegelijkertijd zouden de loonkosten en de administratieve lastendruk voor werkgevers juist stijgen.
VNO–NCW benadrukt niet tegen een werkgeversbijdrage aan de ziektekosten te zijn. „Wij zijn alleen voor een vrijwillige bijdrage die werkgevers kunnen afspreken met vakbonden in CAO–onderhandelingen", stelt de woordvoerder.
De werkgeversorganisatie wijst erop dat bedrijven nu nog voor hun personeel voordelige collectieve ziektekostencontracten afsluiten met verzekeraars. Een collectief ziektekostencontract geldt volgens VNO–NCW als een secundaire arbeidsvoorwaarde, waarmee werkgevers zich kunnen onderscheiden. Door het verplicht stellen van een bijdrage, wordt afbreuk gedaan aan de marktwerking. „Werkgevers hebben nauwelijks meer een belang bij het onderhandelen over goedkopere collectieve ziektecontracten."
De vakcentrale FNV zet eveneens in een brief aan de Tweede Kamer vraagtekens bij de plannen voor een nieuw zorgstelsel. Alleen over de invulling die het kabinet heeft gegeven aan de werkgeversbijdrage is de FNV wel te spreken. Zij noemt die „de enig juiste". De verplichte werkgeversbijdrage beperkt volgens de vakcentrale negatieve inkomenseffecten.
VNO–NCW stelt „de dreigende kostenexplosie voor werkgevers" aan de orde te zullen stellen in het voorjaarsoverleg, dat half mei plaatsvindt tussen het kabinet, werkgevers– en werknemersorganisaties.