Economie

Geld besparen zonder echt te bezuinigen

Geld besparen zonder echt te bezuinigen. Dat kan, zeggen het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) en de Consumentenbond. Om de kostenbewuste consument een handje te helpen hebben de organisaties samen het ”Slimme bespaarboek” uitgegeven. Om onbewuste geldverspilling tegen te gaan. „Er wordt al zo veel van je verwacht in deze maatschappij. En, tegenwoordig mis je de tips van oma.”

Ad Ermstrang
13 April 2004 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:07
UTRECHT – Met slim bezuinigen is het voor iedereen mogelijk om per jaar minimaal 350 euro over te houden, menen Nibud en Consumentenbond. Foto RD, Anton Dommerholt
UTRECHT – Met slim bezuinigen is het voor iedereen mogelijk om per jaar minimaal 350 euro over te houden, menen Nibud en Consumentenbond. Foto RD, Anton Dommerholt

„Wij merkten dat door de verslechterde economische situatie veel meer mensen met geld bezig zijn. De koopkracht van velen is het afgelopen jaar afgenomen”, zegt Gabriëlla Bettonville, woordvoerster van het Nibud. Uit een onderzoek van het Nibud uit december vorig jaar blijkt dat de financiële situatie van tweederde van de Nederlanders in 2003 is verslechterd. Ruim 30 procent van de huishoudens meldt dat zij met een inkomensterugval te maken hebben gehad.

Veel van die mensen wenden zich tot het Nibud, dat zich al jaren bezighoudt met de antwoorden op vragen over een juiste verhouding tussen inkomsten en uitgaven in gezinnen. „Mensen zoeken massaal naar mogelijkheden om dit verlies op te vangen. In mails en aan de telefoon krijgen wij veel vragen.”

De behoefte om bewuster met geld om te gaan, wordt volgens Gabriëlla Bettonville ook ingegeven door de toegenomen spaarzin. „Uit cijfers wordt duidelijk dat mensen de afgelopen jaren meer zijn gaan sparen. Voor onverwachte uitgaven en reparaties en voor hun oude dag. Al moeten we beseffen dat grote groepen niet in staat zijn geld opzij te leggen.”

Omdat de Consumentenbond met soortgelijke vragen werd geconfronteerd en veel kennis in huis heeft over het scherp inkopen van allerlei goederen, werd besloten tot een gezamenlijke uitgave. Met behulp van het bespaarboek is het mogelijk jaarlijks een fors bedrag te besparen, zonder van levensstijl te veranderen of een moderne vrek te worden.

Uitgebreid wordt uitgelegd hoe in winkels kortingen worden bedongen, hoe zo goedkoop mogelijk een huis kan worden ingericht en waarop gelet moet worden bij het aangaan van een geldlening. Volgens de Nibud-woordvoerster zijn er voor iedereen bespaartips. „Als je in je eetgewoonten geen verandering aan wilt brengen, sla je dat hoofdstuk over. En wil je die dure auto blijven rijden, dan wil dat niet zeggen dat er geen andere mogelijkheden zijn om te besparen. Met het uitvoeren van kleine tips kan aanzienlijk worden bezuinigd. Wij menen dat voor iedereen een besparing van 350 euro per jaar haalbaar is. In sommige gevallen zal natuurlijk een veel hoger bedrag kunnen worden bereikt.”

Er zijn al talloze folders en andere uitgaven van Nibud en Consumentenbond. Een heleboel dingen zijn toch al bekend?
„Inderdaad, natuurlijk weten de mensen een heleboel. Maar er is een verschil tussen weten en doen. En het boek bevat echte eye-openers. Wie weet dat het voortdurend in het stopcontact houden van de oplader van je mobiele telefoon het stroomverbruik flink doet oplopen? En dat het maandelijks op peil houden van de bandenspanning van je auto een flinke brandstofbesparing oplevert? Bovendien merken wij dat vooral jongeren bij veel dingen niet stilstaan. Ze zijn er eenvoudigweg niet bij opgevoed om de verwarming ’s nachts lager te zetten of alle lichten uit te doen.”

Worden velen niet een beetje moe van het besparen?
„Ik denk dat we er nu pas mee beginnen. De voorbije jaren was voor velen ”the sky the limit”. Hun beleggingen gingen goed en de uitgaven bleven maar stijgen. Mensen willen nu bewuster met hun geld omgaan, kijk ook maar naar de opkomst van winkels met tweedehands spullen. Zoiets gebeurt altijd met een recessie. Het Nibud ontstond 25 jaar geleden ook in zo’n periode.”

Besparen is makkelijk, zeggen Nibud en Consumentenbond. Enkele tips uit het ”Slimme bespaarboek” (bedragen per jaar omgerekend):
- Noteren van alle uitgaven leidt al tot besparing.
- We gooien voor 90 euro aan voedsel weg (te veel ingekocht).
- Zomaar winkelen, zonder doel, kost 1200 euro.
- Stoppen met snoepen scheelt 800 euro.
- Verwarming ’s nachts en bij vertrek uit, afzuigkap niet onnodig aan, computer niet onnodig stand by, spaarlampen; levert 160 euro op.
- Wassen met een volle trommel op 40 in plaats van 60 graden: 20 euro.
- Een waterbesparende douchekop: 25 euro.
- Een zonneboiler voor de douche (aanschaf 250 euro) bespaart 100 euro.
- Koop een vliegticket rechtstreeks bij een luchtvaartmaatschappij, dat scheelt reserveringskosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer