Opinie

Waarom Groot-Brittannië de EU moet verlaten

Britse christenen doen er goed aan om voor een brexit te stemmen, stelt Duncan Boyd.

Duncan Boyd
20 June 2016 19:00Gewijzigd op 16 November 2020 04:23
beeld AFP, Philippe Huguen
beeld AFP, Philippe Huguen

Op 23 juni staan christenen in Groot-Brittannië voor een ingrijpende beslissing. Moeten we in de EU blijven of die verlaten? Dit artikel wil duidelijk maken dat christenen er het beste aan doen om te stemmen voor vertrek.

Veel mensen denken dat de EU de veiligheid van het aantal biedt. Maar de Bijbel leert zowel individuen als landen dat vertrouwen op God de veiligste route is. „Dezen vermelden van wagens en die van paarden, maar wij zullen vermelden van den Naam des Heeren onzes Gods” (Psalm 20:8).

Onze eerste zorg moet zijn dat ons land terugkeert tot God en Zijn Woord. Maar op een aantal gebieden volgt de EU een politiek die indruist tegen Gods Woord en de belangen van ons land. Als we in de EU blijven, zal dat ons land geestelijk en materieel beschadigen.

Hier volgen vijf redenen waarom we uit de EU moeten stappen:

1. Door de EU verliezen we de controle over de immigratie.

God stelt de grenzen van de landen vast. „En heeft uit énen bloede het ganse geslacht der mensen gemaakt (…), bescheiden hebbende de tijden tevoren geordineerd, en de bepalingen van hun woning” (Hand. 17:26). In het Verenigd Koninkrijk is in 2015 het recordaantal van netto 330.000 migranten binnengekomen. Ongecontroleerde immigratie legt een ontoelaatbare last op scholen, ziekenhuizen, banen, huisvesting en belastinggelden. Binnen de EU kunnen we onze grenzen niet beheersen. We kunnen immigratie alleen in de hand houden als we eruit stappen.

2. De EU is slecht voor werkgelegenheid en economie.

Het economisch beleid van de EU is gevaarlijk en onverantwoordelijk. De eurozone is wanhopig verziekt en de Europese Centrale Bank probeert er leven in te houden door 80 miljard euro per maand bij te drukken. We moeten ons inzetten voor een wijs bestuur van onze economie. De economie van de EU heeft zo’n bestuur niet.

We moeten ook in staat zijn om onafhankelijk handelsovereenkomsten te sluiten met andere landen. De EU vertoont nauwelijks economische groei en er is veel werkloosheid. We moeten proberen overeenkomsten te sluiten met groeiende economieën zoals China en India. Dat verzekert de volgende generaties van betere banen.

3. De EU maakt het terroristen gemakkelijker.

De aanslagen van moslimterroristen in Londen in juli 2005 en recent in Parijs en Brussel tonen aan dat we te maken hebben met een wereldwijde terroristische dreiging. Als we de controle over de grenzen van ons land niet terugkrijgen en met name onze steden niet kunnen beschermen, zal het minder veilig worden voor ons en onze kinderen. De nieuwste overeenkomst van de EU met Turkije geeft vrije toegang tot de EU aan Turkse paspoorthouders en versnelt het Turkse lidmaatschap. Er zijn 78 miljoen Turken en hun overheid is islamistisch en repressief. Deze overeenkomst bedreigt onze veiligheid. We moeten daar niet aan meedoen en ons terugtrekken. Dat kan alleen als we de EU verlaten.

4. De EU is ondemocratisch.

De EU maakt steeds meer van onze wetten en veel daarvan zijn ongewenst. Maar het bestuurssysteem erachter is gecompliceerd en hoeft zich nergens voor te verantwoorden. De Europese Commissie is niet gekozen en kan niet worden weggestemd. Recent sprak Nederland zich –met de steun van veel Nederlandse christenen– bij het referendum uit tegen het handelsverdrag met Oekraïne. Maar het verdrag was al door alle andere EU-landen goedgekeurd. In onze parlementaire democratie kunnen we parlementariërs en regeringen wegstemmen als we niet goedkeuren wat ze hebben gedaan.

5. EU is niet verenigbaar met onze christelijke grondwet.

De verklaring van grondrechten van de EU vermeldt God en de Bijbel niet. In Groot-Brittannië hebben we een christelijke grondwet. Toen de koningin in 1953 werd gekroond kreeg ze een Bijbel met de woorden: „Hier is wijsheid. Dit is de Koninklijke Wet. Dit is de levende openbaring van God.” Vertrek uit de EU kan ons land helpen om terug te keren tot het geloof waarop de Britse constitutie is gebaseerd.

De beste vorm van samenwerking en vriendschap tussen de volken is gebaseerd op het christelijk geloof in het algemeen en op een gedeeld begrip van de fundamentele Evangeliewaarheden in het bijzonder. Een lichtend voorbeeld van zo’n samenwerking hebben we in het bondgenootschap tegen de tirannie van Filips II van Spanje en de paus van Rome en in de eenheid in streven van de gereformeerde kerken van Engeland en de Nederlanden bij de Synode van Dordrecht.

We hopen dat, indien God het wil, Groot-Brittannië op 23 juni een voorbeeld stelt voor de andere landen van de EU en zijn onafhankelijkheid en soevereiniteit opnieuw bevestigt. We hopen op het gebed van Nederlandse christenen. „Welgelukzalig is het volk welks God de Heere is” (Ps. 33:12).

De auteur is lid van de Protestant Truth Society Council. Hij is jurist en directeur van een onderneming. Hij was lid van de generale synode van de Kerk van Engeland. Hij werkte op de economische afdeling van het Research Department van de Conservatieve Partij.

Meer over
Brexit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer