Verzetsvrouw Truus Menger overleden
HAARLEM (ANP). Oud-verzetsvrouw en kunstenares Truus Menger-Oversteegen is zaterdag in haar woonplaats Haarlem overleden. Dat heeft Jeroen Pliester, voorzitter van de stichting Nationale Hannie Schaftherdenking, zondagavond bevestigd. Hij is van haar overlijden door familieleden op de hoogte gesteld.
Truus Menger-Oversteegen en haar zus Freddie Dekker-Oversteegen werkten nauw samen met Hannie Schaft, het zogenoemde Meisje met het Rode Haar dat aan het einde van de oorlog werd gefusilleerd in de duinen van Bloemendaal.
Menger-Oversteegen, die werd geboren op 29 augustus 1923, was zestien toen de Tweede Wereldoorlog begon. Ze besloot om samen met haar jongere zusje Freddie in het Haarlemse verzet te gaan. Na de oorlog profileerde Menger-Oversteegen zich als kunstenares. Een bekend werk van haar is het standbeeld van Hannie Schaft in het Haarlemse Kenaupark.
De zussen kregen in 2014 het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt voor hun jarenlange inzet bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Menger-Oversteegen zegt in haar boek ‘Toen niet, nu niet, nooit’ dat het verzet haar en haar zusje goed kon gebruiken, omdat zij als jonge meisjes weinig argwaan wekten bij de nazi’s. Ze werden ingezet om NSB’ers en Duitsers uit de weg te ruimen. Ook pleegden ze sabotage.
Na de oorlog werd Menger-Oversteegen kunstenares. Op veel plaatsen in het land staan kunstwerken van haar hand. In Zaandam staat van haar een beeldengroep ter herinnering aan de Februaristaking van 1941. Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat het beeld Bevroren Tranen, dat Menger-Oversteegen maakte voor alle kinderen die zij in de oorlog niet heeft kunnen redden. Eén van de twee glazen tranen werd onlangs ontvreemd.
Menger-Oversteegen kwam uit een gezin met weinig geld. Direct vanaf 1945 begon zij op scholen gastlessen te geven over de oorlog, om te waarschuwen voor het gevaar van fascistoïde regimes. Ook trad ze geregeld op als spreker bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog.
Menger-Oversteegen droeg ook de internationale vrouwenbeweging en de anti-apartheidsstrijd een warm hart toe. In Zuid-Afrika had zij onder meer contact met Nelson Mandela. Dat leidde ertoe dat ook in Soweto bij Johannesburg een kunstwerk van haar hand is neergezet.
Lees ook in Digibron
“Geen spijt van neerschieten verraders” : Twee zusjes Oversteegen vochten samen met verzetsheldin Hannie Schaft (Reformatorisch Dagblad, 18-04-2008)