België blokkeert deal belastingontduiking
LUXEMBURG (ANP). De EU-ministers van Financiën hebben vrijdagmiddag de onderhandelingen afgebroken over het aan banden leggen van belastingontwijking door multinationals in de EU per 1 januari 2019. De Belgische minister Johan Van Overtveldt kon niet instemmen met het deel van het wetsvoorstel dat renteaftrek door bedrijven beperkt.
België heeft van minister Jeroen Dijsselbloem, die de onderhandelingen leidt, tot maandag middernacht de tijd gekregen om zijn positie te bepalen. Volgens Van Overtveldts woordvoerder is België bezorgd dat het zich uit de markt prijst als het maatregelen invoert voordat de OESO, het samenwerkingsverband van 34 geïndustrialiseerde landen, zich aan dezelfde eisen committeren.
België biedt bedrijven onder meer zogenaamde notionele-interestaftrek waarmee vennootschappen een fictieve rente kunnen aftrekken van hun winst. Van Overtveldt werd terug naar de Belgische hoofdstad gefloten.
Dijsselbloem blijft optimistisch. „We komen uit een tijd dat we elkaar zwaar beconcurreerden met belastingregimes. Nu moeten we ons gedrag volledig veranderen. Volgens mij is verder alles geregeld. Ik hoop dat de deal maandag kan worden beklonken.”
De maatregelen moeten voorkomen dat ondernemingen die in verschillende EU-landen actief zijn handig gebruik maken van de verschillende regels in de 28 lidstaten om niet of nauwelijks belasting af te dragen. De nieuwe richtlijn gaat ervan uit dat een onderneming belasting betaalt in het land waar de winst wordt behaald.
De wetgeving geldt ook voor dochterbedrijven van niet in de EU gevestigde bedrijven. De ministers werden het eens dat rente en royalty’s van dochters in ‘belastingparadijzen’ moeten worden belast in het land waar de moeder belastingplichtig is. Er komen regels die moeten voorkomen dat bedrijven intern met activa schuiven om belasting te ontwijken of foefjes uithalen om dubbele renteaftrek op te voeren.
Het Europees Parlement stemde vorige week al in met het wetsvoorstel van de Europese Commissie tegen agressief ‘fiscaal shoppen’.