Binnenland

VGS: Kerk en school als schil om de ouders heen

HARDINXVELD-GIESSENDAM. „Investeer in de ontmoeting tussen kerk en school. Het is belangrijk samen een schil om de ouders heen te vormen, zeker in een tijd met veel pedagogische verlegenheid.”

Redactie onderwijs
16 June 2016 20:08Gewijzigd op 16 November 2020 04:18
Beeld RD, Anton Dommerholt
Beeld RD, Anton Dommerholt

VGS-bestuurder P. W. Moens zei dat donderdagmiddag in Hardinxveld-Giessendam tijdens een symposium van zijn organisatie over de relatie tussen kerk en school. De VGS presenteerde een nieuwe brochure over dit thema.

Een schooldirecteur noemde het onwenselijk dat kerkenraadsleden in een schoolbestuur zitten. „Als er dan op school narigheid ontstaat, werkt het overal in door. Heb als kerk wel je armen om de school, maar niet je vingers erin.”

„Bij een grote vermenging van functies loopt het bij problemen overal mis, bijvoorbeeld als je werkgever je pastor is”, zei ook VGS-medewerker mr. J. G. Macdaniel. „Bezin u erop of het beheersbaar zal zijn als het misloopt.”

Een kerkenraadslid is voor zijn handelen in een schoolbestuur geen verantwoording schuldig aan zijn mede-kerkenraadsleden, stelde Macdaniel. Bij een ”dubbele pet” kan het een worsteling zijn of informatie uit de kerkenraad in het schoolbestuur mag worden gebruikt, en andersom.

Toelatingsbeleid

Ds. C. J. Meeuse, predikant in de Gereformeerde Gemeenten, deed de aanbeveling dat ambtsdragers de scholen bezoeken en het onderwijs tijdens kerkelijke vergaderingen bespreken.

Er wordt de laatste tijd „nogal onnozel” geschreven over een open toelatingsbeleid van reformatorische scholen, zei de predikant uit Goes. „Vergeet niet dat álle ouders invloed hebben op het schoolgebeuren. Bij toelating van leerlingen met een andere identiteit kan een school gemakkelijk van kleur verschieten.”

Een kind zou niet naar school moeten gaan voordat hij vader of moeder bij het ontbijt voor de school heeft horen bidden, zei ds. Meeuse. „Gebed kan beslag leggen op een gemeenschap. En er is een God Die hoort.”

We moeten het onderwijs niet los kunnen zien van het grote doel van ons leven: „Doet het al ter ere Gods”, stelde de Zeeuwse predikant. „Daarom zijn eigen methoden zo belangrijk, doortrokken van noties als Gods eer en ons heil. Wat zou het leven geestelijk moeten zijn. We moeten de godsdienst niet uit het publieke leven laten wegdrukken door maar steeds onze mond te houden. Als christenen moeten we duidelijk aanwezig zijn in de samenleving.”

Hoe komt het dat zoveel reformatorische jongeren schakelaars zijn, die moeiteloos de godsdienst met een wereldse levensstijl combineren, vroeg ds. Meeuse. „Misschien door de merkwaardige gedachte dat er neutrale terreinen zouden zijn.” Donald Duck, Pietje Bell, de Kameleonserie, „ze zijn goddeloos, want zonder God. Er ís geen neutraal terrein. Zonder God is het geseculariseerd.”

De predikant schetste Bijbelse en historische noties. „De kerk wilde op onderwijsgebied veel doen, maar had niet overal evenveel gezag. De Renaissance richtte de blik op de aarde in plaats van op de hemel. De Nadere Reformatie had grootse idealen, maar het is nooit gelukt de samenleving te doordrenken van Bijbelse principes.”

Oudervereniging

SGP-Kamerlid Bisschop wees op de voorrechten van het Nederlandse onderwijssysteem: „We hebben maatschappelijk verankerd onderwijs, in plaats van staatspedagogiek. Dat is zegenrijk geweest in onze samenleving. Doordenk je onderwijskundig concept en ga erover in gesprek, ook met je leerlingen.”

Bisschop riep op tot massale steun voor de Reformatorische Oudervereniging (ROV). „In politiek opzicht scoort een school goed als ze kan laten zien dat er grote ouderbetrokkenheid is.” Zoals de SGP-jongeren als grootste jongerenorganisatie impact hebben, zo zou ook de omvang en invloed van de ROV moeten zijn, vond het Kamerlid. „Een school zou ouders bij inschrijving van hun kind eigenlijk moeten ‘verplichten’ ROV-lid te worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer