Amerikaanse jongvolwassenen lezen minder uit de Bijbel
Amerikanen lezen steeds minder uit de Bijbel. Dat blijkt uit een onderzoek dat is verricht in opdracht van de American Bible Society (ABS). De daling is het sterkst onder jongvolwassenen.
De organisatie laat al ruim dertig jaar onderzoeken hoe vaak Amerikanen uit de Bijbel lezen. Dit jaar verscheen een uitgebreid rapport, dat de cijfers uit de zes achterliggende jaren analyseert. „De percentages bleven opmerkelijk gelijk gedurende twee decennia”, aldus de Barna Group, die het onderzoek verrichtte in opdracht van de ABS. Tot 2009 las bijna de helft van de volwassenen in de Verenigde Staten ten minste wekelijks uit de Bijbel. De laatste zes jaren is er echter sprake van een afname. In 2009 lag het percentage nog op 46 procent. Dit jaar zegt nog maar eenderde van de Amerikanen wekelijks uit de Bijbel te lezen.
Vooral jongvolwassenen grijpen steeds minder naar het Woord van God, concludeert Barna. Waar de helft van de ouderen in de VS minimaal eens per week uit de Bijbel leest, is dat maar bij een kwart van de jongeren die na 2000 geboren zijn het geval. Toch leest bijna de helft van de Amerikanen ten minste eens per maand een Bijbelgedeelte.
Barna heeft meer dan 14.000 tieners en volwassenen geïnterviewd voor het rapport. De organisatie ziet ondanks het dalende aantal bijbellezers ook hoopvolle tekenen. Zo ziet een meerderheid van de Amerikanen, inclusief jongvolwassenen, de Bijbel als een boek dat meer dan enig ander schrijven invloed heeft gehad op de mensheid. Ook vindt een meerderheid dat de Bijbel datgene bevat wat nodig is om een betekenisvol leven te leiden. Bovendien houdt tweederde van de Amerikanen vast aan de opvatting dat de Bijbel het geïnspireerde Woord van God is, al is er verschil van mening over de vraag of de tekst woord voor woord Goddelijk geïnspireerd is. Die laatste opvatting wordt door 22 procent van de Amerikanen onderschreven.
De afname van het Bijbellezen onder jongeren houdt gelijke tred met stijgende scepsis rond de vraag of de Bijbel kan fungeren als gids op de levensweg. Ook het vertrouwen in de betrouwbaarheid van de Schrift daalt. Vijfentwintig jaar geleden vond nog bijna de helft van de Amerikanen dat de tekst van de Bijbel volkomen betrouwbaar is. Nu is nog maar eenderde van de bevolking die opvatting toegedaan. Bovendien is het percentage dat vindt dat de Bijbel niet volkomen betrouwbaar is, tussen 2009 en 2016 toegenomen van 12 procent naar 23 procent.
De American Bible Society zegt in reactie op het onderzoek maatregelen te nemen om het Bijbelgebruik onder jongeren te vergroten. De organisatie wil daarbij nieuwe technologiën en sociale media inzetten. Zo heeft de ABS de zogeheten toplevel domeinnaam .bible in eigendom en ontwikkelt ze online spelletjes waarmee tieners hun Bijbelkennis kunnen vergroten.
Zie ook:
Amerikanen steeds onkerkelijker (Reformatorisch Dagblad, 14 oktober 2014)
„Invloed Bijbel in steden VS gering” (Reformatorisch Dagblad, 25 januari 2014)
Barna: Geloofsbeleving in VS veranderd (Reformatorisch Dagblad, 29 juli 2011)
Barnagroep: Calvinisme in VS stabiel (Reformatorisch Dagblad, 16 november 2010)
“Grote gemeente VS conservatiever” (Reformatorisch Dagblad, 11 augustus 2009)
Amerikanen vinden Bijbel betrouwbaar (Reformatorisch Dagblad, 23 oktober 2007)