Deltacommissaris: Gemeenten, pak wateroverlast aan
PURMEREND. Gemeenten moeten het lef en het leiderschap tonen om de gevolgen van de klimaatverandering op lokaal niveau aan te pakken. „Nationaal kan het, regionaal en lokaal ook.”
Deze oproep deed deltacommissaris Wim Kuijken gisteren tijdens de presentatie van de ”Atlas voor gemeenten” in Purmerend. Thema van de atlas is ”Water”.
Kuijken heeft als deltacommissaris de opdracht om Nederland te beschermen tegen overstromingen en tegelijkertijd voor voldoende zoet water te zorgen.
Het staat voor de deltacommissaris als een paal boven water: gemeenten moeten zich beter voorbereiden om de ontwrichtende gevolgen van de klimaatverandering –zoals de stijgende zeespiegel en enorme hoosbuien– tegen te gaan. Zo viel er in Kopenhagen in 2011 op één dag 150 millimeter regen, met 1 miljard euro schade als gevolg. In Amsterdam leidde in 2014 een stortbui van 90 millimeter tot 6 ton schade.
Net iets te weinig
De deltacommissaris constateerde dat weliswaar 70 procent van de gemeenten klimaatdoelen heeft vastgesteld en 90 procent de probleemgebieden in kaart gebracht. „Maar het is net iets te weinig om een tegel te vervangen door een plantje”, zei hij met een knipoog naar de deze week gehouden actie ”Tegel eruit, plant erin”.
Het is een gemeentelijke opgave om zich aan de klimaatsveranderingen aan te passen, aldus Kuijken. „En als je het niet doet – we leven in een democratie: leg dat dan even uit aan je burgers.”
Ondanks zijn waarschuwing stelde Kuijken verheugd vast dat sommige gemeenten al veel doen: Rotterdam met de inrichting van pleinen als mogelijke wateropslag, Amsterdam met het project Rainproof, het inrichten van parkeergarages voor de opslag van regenwater en het van het riool loskoppelen van regengoten.
De deltacommissaris bestreed de stellingname van klimaatsceptici. Zij beweren onder meer dat het niet zo’n vaart loopt met de opwarming van de aarde en relativeren de effecten ervan. „Het klimaat verandert. Het extreme weer neemt toe: veel buien, hitte, precies zoals het KNMI in 2014 voorspelde. Vandaag gold code geel voor het hele land. De Unie van Waterschappen stelden vandaag dat huizen hoosbuiproof moeten worden gebouwd. We moeten ons allemaal voorbereiden op de veranderende situatie.”
In de ”Atlas voor gemeenten” kwam Emmen opnieuw uit de bus als minst aantrekkelijke gemeente om in te wonen. Kuijken relativeerde de ranglijst. „Emmen behoort tot de top van gemeenten die hun ruimte aanpasten aan de klimaatverandering.”
Huizen met een overstromingsrisico zijn gemiddeld 1 procent (2430 euro) goedkoper dan woningen zonder dat risico, becijferde wetenschapper Maarten Bosker. Mocht de zeespiegel inderdaad 1 à 1,5 meter stijgen, dan verdampt er volgens hem 3 à 4 miljard euro waarde van ondergelopen huizen.
Bosker ging nog uit van een overstromingsrisico van één keer in de 10.000 jaar in de Randstad, eens in de 4000 jaar in Zeeland en eens in de 250 jaar in Borgharen (Maastricht). Maar volgens Kuijken moet dat in heel Nederland naar eens in de 100.000 jaar.