Zeeuwen ageren tegen weghalen brievenbussen
TERNEUZEN. De CDA-fractie in de gemeenteraad van Terneuzen komt in het geweer tegen het weghalen van brievenbussen in die gemeente. Bewoners van een seniorencomplex in die stad zijn bezig met een handtekeningenactie en ook in het Walcherse gehucht Mariekerke broeit het.
Brievenbussen zijn een noodzakelijke voorziening voor ouderen, vindt iedereen. Het Terneuzense CDA-raadslid Van Ginneken wil dat het college in gesprek gaat met PostNL om zo veel mogelijk brievenbussen in de gemeente te behouden. Ook in Terneuzen verdwijnen zeventien brievenbussen. Omdat PostNL ook vier nieuwe wil plaatsen, verdwijnen er daar per saldo dertien brievenbussen.
Het postbedrijf kondigde onlangs aan dat er in heel Zeeland 226 brievenbussen verdwijnen, omdat er steeds minder post wordt verstuurd.
Internet
Van Ginneken: „Jongeren regelen hun zaken via internet, maar senioren doen dat juist nog vooral per brief. Daarom moet het college in actie komen.”
De bewoners van seniorencomplex De Veste in Terneuzen kwamen begin deze maand ook in actie tegen het verwijderen van de brievenbus voor hun deur. Ze begonnen een handtekeningenactie. Voorzitter Rini van IJk van de bewonerscommissie zegt het geen goede zaak te vinden dat Post NL een brievenbus weghaalt waarvan veel gebruik wordt gemaakt. „PostNL vergeet dat juist veel ouderen niet op internet zitten.”
De brievenbus die weg moet staat voor een flat van het seniorencomplex waarin ook een dienstencentrum en een winkeltje zijn gehuisvest. De plek is een ontmoetingspunt. Van IJk (78): „Dit complex bestaat uit drie appartementengebouwen waarin 200 mensen wonen. Van hen is ongeveer de helft op een rollator aangewezen. Het is toch van de gekke als zij straks bijna een kilometer moeten lopen naar de dichtstbijzijnde brievenbus.”
Woordvoerster Irene Dijkstra van PostNL zegt desgevraagd dat het postbedrijf „het signaal uit Terneuzen heeft opgevangen.” Dijkstra: „PostNL is in gesprek met de direct betrokkenen. We willen graag weten wat de situatie ter plaatse is en we bezien samen met betrokkenen hoe dit kan worden opgelost.”
Waar elke Nederlander in een plaats met meer dan 5000 inwoners voorheen binnen 500 meter een brievenbus moest hebben, is dat nu binnen 1000 meter. Op het platteland geldt een straal van 2,5 kilometer voor de beschikbaarheid van een brievenbus.
Mariekerke
De enkele tientallen inwoners van het Walcherse gehucht Mariekerke raken door die gewijzigde afstandseis hun vertrouwde brievenbus, die op de maandagen al niet meer werd geleegd, nu helemaal kwijt. Ze overwegen óók een handtekeningenactie op touw te zetten.
Inwoonster Annet Wisse (50): „Dit vinden wij niet leuk. Het postagentschap in Meliskerke hier vlakbij is ook al weg omdat de winkel dichtging, en vooral de oudere inwoners van Mariekerke zullen de brievenbus missen. Die betalen vaak hun rekeningen nog per post of sturen iemand eens een kaartje. En wat is er nu prettiger dan ’s avonds tijdens een rondje wandelen nog even een brief op de post te doen? In de zomer maken veel gasten van de minicamping gebruik van de brievenbus. Die hebben lang niet altijd een laptop bij zich en wifi is hier beroerd. Als je dan niet kunt mailen is een brievenbus in de buurt een uitkomst.”