Commentaar: Extra geld voor veiligheid is bepaald geen luxe
Dit jaar graag nog wat extra geld voor Veiligheid en Justitie. Dat verlangen zes partijen in de Kamer van de regering. Als het extraatje er niet komt, dreigen er dit jaar ontslagen bij de politie en het openbaar ministerie. Dat mag in de huidige omstandigheden zeker niet gebeuren. Onze veiligheid wordt immers bedreigd.
„Niet nodig”, zegt minister Van der Steur, „we gaan de goede kant op.” Met een zeker dedain schuift hij het voorstel van de oppositie richting de prullenbak. Hij wijst erop dat zijn ministerie al veel extra’s heeft gekregen: eind vorig jaar 250 miljoen en dit jaar nog eens 49 miljoen. Bovendien lekte gisteren uit dat het kabinet voor 2017 nog eens 300 miljoen vrijmaakt om voorgenomen bezuinigingen te schrappen. „Ik heb niet te klagen”, zei de minister gisteren, die zich gesteund weet door de coalitiepartijen.
Dat laatste zal waar zijn. Maar dat betekent nog niet dat Nederlanders rustig kunnen gaan slapen. Want dat zogenoemde extra is voor een belangrijk deel helemaal niet extra. Wanneer het ministerie voor komend jaar 300 miljoen krijgt om voorgenomen bezuinigingen te schrappen, ontvangt het per saldo niets extra. Het betekent niet meer dan dat de bestaande situatie wordt gecontinueerd.
Dat laatste zou niet erg zijn als de huidige slagkracht van politie en justitie voldoende was om de dreiging het hoofd te bieden. Maar dat is de vraag. Hoewel ons land nog altijd een eiland van rust is vergeleken met de situatie elders in de wereld, valt niet te ontkennen dat het wel gist. De onvrede neemt toe vanwege een groeiend gevoel van onveiligheid.
Het is te simpel om dit af te doen als iets wat niet op feiten is gebaseerd. Er zijn immers wel degelijk ontwikkelingen die reden tot zorg geven en die adequaat optreden van politie en justitie noodzakelijk maken. Om er enkele te noemen: het vluchtelingenprobleem, de drugsproblematiek, de dreiging van het terrorisme. Samen dragen ze bij aan de verontrusting bij de burger.
Duidelijk moge zijn dat dit niet volledig is op te lossen door alleen maar extra mankracht. De praktijk leert dat criminelen en terroristen er steeds weer in slagen om te ontsnappen aan de netten die de autoriteiten om hen slaan. Maar meer personele inzet levert wel een bijdrage aan bestrijding van het kwaad.
Elke potentiële terrorist in de gaten houden is ook niet doenlijk. Wie dat wil, komt terecht in een politiestaat waarin het vooral voor de gewone, goedwillende burger slecht toeven is. Terroristen worden dan wel belemmerd, maar de geschiedenis heeft geleerd dat ze zelfs dan vaak nog kans zien hun slag te slaan. Honderd procent veiligheid is dus niet te realiseren, ook niet met extra mankracht.
Toch is personele versterking van politie en justitie noodzakelijk. Nu moet de overheid zelf erkennen dat ze lang niet alle strikt noodzakelijke taken kan uitvoeren vanwege personeelstekort. Daarom is er meer nodig dan het ongedaan maken van voorgenomen bezuinigingen. Van de Steur en de coalitie doen er goed aan het voorstel van de oppositie over te nemen. En ja, dan moet er misschien beknibbeld worden op subsidies voor leuke dingen.