Kerken roepen op homo’s bij te staan in hun verdriet
ORLANDO. Nu geen discussie over de homoseksuele levensstijl. We moeten de getroffen homo’s bijstaan, hen troosten en voor hen bidden. Eensgezind doen christelijke leiders in Amerika deze oproep naar aanleiding van de schietpartij, zondag, in een homobar in Orlando. Actiegroepen van (religieuze) homo’s zijn echter gereserveerd.
Russell Moore, de ethicus van de Zuidelijke Baptisten, twitterde zondagmiddag: „Christenen, jullie homoseksuele of lesbische buur is op dit moment misschien heel bang. Hoezeer we ook met hen van opvatting verschillen, we moeten hen liefhebben en voor hen bidden.”
Vergelijkbare oproepen deden andere opinieleiders in de christelijke wereld. Mark Galli, de hoofdredacteur van het magazine Christianity Today, schrijft: „In dit geval was de aanslag gericht op een bepaalde groep, dus zenden we onze gebeden op voor homo’s, lesbiennes en andere seksuele minderheden die zich bedreigd voelen.”
De oproep homo’s bij te staan in hun verdriet wordt ondersteund door vertegenwoordigers van bijna alle kerken in Amerika. Alleen de rooms-katholieke bisschoppen zijn terughoudend. Zij vertolken in hun medeleven in algemene woorden zonder de homobeweging expliciet te noemen.
De jezuïet James Martin heeft daar scherpe kritiek op: „Bij hun leven worden homo’s in onze kerk buitengesloten; als ze zijn doodgeschoten worden ze ook nog genegeerd.” Als uitzondering noemt hij Blase Cupich, de aartbisschop van Chicago.
Voorbede
In tal van kerken in Amerika is zondag voorbede gedaan voor de slachtoffers en nabestaanden. David Uth, predikant van de First Baptist Church in Orlando (een gemeente van 19.000 zielen), zei: „We moeten juist nu het Evangelie brengen, omdat het licht van Christus het meest helder schijnt in de diepste duisternis.” Uth heeft voor vanavond een interkerkelijk gebedsdienst georganiseerd. In veel andere plaatsen in de VS worden vergelijkbare diensten gehouden.
Niet alleen vanuit christelijke kring is er meeleven. Die is er ook binnen de moslimgemeenschap. De Amerikaanse Raad voor Islamitische Betrekkingen zegt in een verklaring: „Wij verwerpen iedereen die zo’n weerzinwekkende daad van geweld verdedigt.” De Amerikaans-Arabische antidiscriminatiecommissie stelt: „Geweld past geen enkele godsdienstige of etnische groep.”
Homo’s in Amerika staan nogal gereserveerd over het meeleven van kerken en andere godsdienstige groepen. De interreligieuze organisatie Faith in America, die de belangen van homo’s behartigt, zegt dat de „antihomotheologie” binnen de verschillende godsdiensten verantwoordelijk is voor het klimaat waarin de schutter in Orlando zijn ideeën kon ontwikkelen.
Pijn
Matthew Vines, christen en voorstaand activist binnen de homobeweging, zegt in het blad Time: „Terwijl veruit de meeste christenen nooit iemand zullen doden vanwege diens seksuele geaardheid, bezorgen kerken homo’s nog steeds hevige pijn.” Daarbij wijst hij erop dat homo’s in veel Amerikaanse kerken nog steeds buitengesloten worden.
De ethicus Russell Moore waarschuwt dat verschil van inzicht niet uit elkaar mag drijven. In een opiniebijdrage, onder meer in deze krant, vraagt hij zich af of het verdeelde Amerika nog gezamenlijk kan rouwen. „Laten we onze kerkelijke gemeenten oproepen om samen te bidden.”
Graham: Obama mist moed
CHARLOTTE (RD). Franklin Graham, zoon en opvolger van de bekende evangelist Billy, verwijt president Obama te weinig durf te hebben.
Graham vindt dat Obama in zijn toespraak naar aanleiding van de schietpartij in Orlando expliciet de dreiging van de radicale islam had moeten noemen. „Mr. President, hoeveel onschuldige mensenlevens moeten we nog verliezen voordat u begrijpt dat de radicale islam een bedreiging is voor elk menselijk leven,” zegt hij op Facebook.
De nationaal bekende prediker wijst op eerdere incidenten, zoals in Boston en San Bernardino. Steeds ging het mensen die om godsdienstige redenen terreurdaden pleegden. „Het is tijd dat we onze grenzen beter beschermen, zodat we precies de achtergronden kennen van hen die we toelaten.”