Buitenland

Arabieren betogen massaal tegen VS

In tal van Arabische landen hebben boze moslims vrijdag na het wekelijkse gebed in de moskee op straat hun woede geuit over de Amerikaanse bezetting van Irak. Ze betuigden hun steun aan de Iraakse guerrillastrijders die het tegen de Amerikanen opnemen.

Buitenlandredactie
9 April 2004 21:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:07

Zonder het Iraakse verzet zou Amerika al de dienst hebben uitgemaakt in Caïro en Riyad, riep Mustafa Bakri van het weekblad al-Osboa op een bijeenkomst in de Egyptische hoofdstad. Vijfhonderd mensen namen aan het protest deel; de oproerpolitie had ongeveer evenveel agenten ingezet.

Duizenden Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever riepen leuzen als ”Dood aan Amerika”. Poppen die de Amerikaanse president George Bush en de Israëlische premier Ariel Sharon voorstelden, gingen in vlammen op.

De imams gingen in hun preken ook in op de Amerikaanse bezetting en op de recente opstand van sjiieten in het zuiden van Irak. „De soennieten en de sjiieten hebben de handen ineengeslagen voor een jihad tegen de Amerikanen, zoals het hoort”, zei een geestelijke in Nablus.

De Iraanse oud-president Hashemi Rafsanjani hekelde de Amerikaanse tactiek. „Irak is een paradijs voor terroristen geworden”, zei hij. De hoogste sjiitische geestelijke in Beiroet, grootayatollah sjeik Mohammed Hussein Fadlallah, zei dat de Amerikanen in Irak „dezelfde massaslachtingen” aanrichten als Israël in de Palestijnse gebieden.

Vrijdag was het precies een jaar geleden dat in Bagdad het beeld van Saddam Hussein omver werd getrokken.

Het invloedrijke Iraakse soennitische regeringsraadslid Adnan Pachachi heeft vrijdag het optreden van de Amerikaanse troepen in Fallujah eveneens scherp veroordeeld. Hij noemde de operatie voor de Arabische televisiezender al-Arabiya „misdadig en totaal onacceptabel.” Volgens Pachachi is het Amerikaanse offensief in Fallujah een misplaatste collectieve straf voor de inwoners.

De Iraakse minister voor Mensenrechten, Abdel Bassat Turki, is afgetreden. Dat meldde de woordvoerder van de Amerikaanse civiele bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, vrijdag. Donderdag diende minister van Binnenlandse Zaken Nuri Badran ook al zijn ontslag in.

Een invloedrijke raad van Iraakse soennitische schriftgeleerden heeft vrijdag opgeroepen tot een algemene staking in het land. De actie, die tot en met morgen moet duren, is bedoeld als een protest tegen het optreden van het Amerikaanse leger in Irak.

De verklaring van de raad is vrijdag in verscheidene Iraakse steden verspreid. De raad roept ook op Amerikaanse en Britse waren te boycotten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer