Van werken in de haven krijg je geen rugpijn
VLISSINGEN. Een kwart van de Zeeuwse beroepsbevolking werkt in de haven of bij een havengerelateerd bedrijf. Toch wist zo’n driekwart van de Zeeuwse leerlingen van groep 7 en 8 een paar jaar geleden niet eens dat Zeeland zeehavens hád. De Open Havendag Zeeland wil daar verandering in brengen.
Directeur Dick Schipper (57) van organisatie Huis van de Techniek Zeeland zegt dat er nog steeds veel vooroordelen leven over werken in de haven. „Het is vies werk, je krijgt er pijn van in je rug en het is niet geschikt voor meisjes, wordt er dan gezegd. Niets is minder waar”, aldus Schipper.
Daarom wil zijn Huis van de Techniek ervoor zorgen dat havens dichter bij de leefwereld van jongeren komen te staan. „Logistiek, het plannen van vervoersstromen en inspecteren van goederen is hoogwaardig werk”, vindt de directeur.
In dat werk moet je volgens hem uitstekend communiceren. „En het moet heel nauwkeurig gebeuren. Daardoor is het bij uitstek geschikt voor meisjes. Die zullen daar echter niet snel voor kiezen, omdat ze een ander verwachtingspatroon van dit werk hebben.”
Vooroordelen
Het Zeeuwse technocentrum van Schipper promoot het werken in logistiek en techniek op allerlei manieren. Het is betrokken bij de organisatie van de Open Havendag Zeeland, die volgende week zaterdag in Vlissingen en Terneuzen plaatsheeft. Tientallen bedrijven in de havens presenteren zich daar aan het publiek.
Maar ook op andere manieren probeert de organisatie de vooroordelen over het werken in de techniek te doorbreken. „Als Huis van de Techniek organiseren wij het hele jaar door excursies naar bedrijven voor jongeren. Ieder jaar nemen daardoor zo’n 2500 Zeeuwse kinderen een kijkje bij ondernemingen in de regio. De jeugd moet de kans krijgen zich op techniek te oriënteren, want onbekend maakt onbemind.”
Er is een toenemend gebrek aan goed opgeleid technisch personeel in de Zeeuwse havens, de procesindustrie, de energiesector en de voedingssector. De havens in Vlissingen en Terneuzen zijn op dit moment goed voor zo’n 16.000 directe en 17.000 indirecte banen. Schipper: „Maar Zeeland heeft een permanente lijst van 1100 moeilijk vervulbare vacatures, waarvan een belangrijk deel betrekking heeft op werk in de havens.”
Yvonne de Wolf (59) van Zeeland Port Promotion Council (ZPPC) beaamt dat het algemene beeld van het werken in de haven achterhaald is. ZPPC neemt samen met havenbedrijf Zeeland Seaports de organisatie van de open havendag voor zijn rekening.
„Bijna alle werkzaamheden in de haven zijn geautomatiseerd. Net als elke andere branche biedt het havenbedrijfsleven qua werkaanbod veel andere mogelijkheden dan het havenwerk alleen”, zegt ze. „Je kunt er ook als afgestudeerd hbo’er op een kantoor terecht.”
Draagvlak
Met de havendag wil haar organisatie het draagvlak onder de Zeeuwse bevolking voor werken in de havens verbreden. „Het is belangrijk dat zij het economische belang ervan inziet en positief tegenover vernieuwing staat. Havens moeten mee met de wereldwijde ontwikkelingen. Anders missen we de boot. Dat heeft weer gevolgen voor de werkgelegenheid en uiteindelijk ook de infrastructuur.”
Om zoveel mogelijk jongeren en hun familie naar de havendag te trekken, is in de aanloop een wedstrijd minizonneboot bouwen op touw gezet voor alle Zeeuwse scholieren uit groep 7 en 8.
Zeventien teams gaan tijdens de havendag in een minizonneboot de strijd met elkaar aan. Er is een prijs voor het snelste bootje en een voor de meest creatief geconstrueerde.