Politiek

Staatssecretaris Dekker komt kleine school tegemoet

WOUDENBERG. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs gaat een oplossing zoeken om de laatste scholen van een bepaalde levensbeschouwelijke richting binnen een regio toch open te kunnen houden.

Redactie politiek
11 June 2016 08:28Gewijzigd op 16 November 2020 04:11
Staatssecretaris Dekker. beeld ANP. Bart Maat
Staatssecretaris Dekker. beeld ANP. Bart Maat

„Ik ga mijn best doen om iets slims te verzinnen. En als het u niet bevalt, dan roept u me hier maar terug”, zo stelde de bewindsman vrijdagavond in Hotel Schimmel te Woudenberg tijdens een SGP-jongerenavond.

Onder de laatste scholen die tot een bepaalde richting behoren, is de laatste maanden veel onzekerheid ontstaan. Dekker stuurde vorig jaar een brief naar de Tweede Kamer waarin hij plannen presenteerde om bij schoolstichting niet langer rekening te houden met de levensbeschouwelijke richting van een school.

Dekker schreef in zijn brief ook dat daarom de laatste scholen van een richting in een bepaalde regio zouden moeten verdwijnen. Dat zijn er landelijk een paar honderd.

Dekker erkende dat vrijdagavond ruiterlijk dat hij zich heeft „verkeken” op dit bij-effect. „Ik neem de zorg hierover zeer serieus”, zo stelde hij. „Ik wil met mijn plannen de vrijheid vergroten en niet kleine scholen dwarszitten.”

Jacqueline Knibbe, directeur van de reformatorisch Johannes Calvijnschool uit Amersfoort, legde de kwestie van de kleine scholen vrijdagavond op tafel. Als de eerder gepresenteerde plannen van staatssecretaris Dekker doorgaan, moet de reformatorische school in Amersfoort de deuren sluiten.

De school heeft nu 120 leerlingen. Dat zijn er 60 minder dan de opheffingsnorm die in Amersfoort geldt. Op dit moment maakt de school gebruik van de regeling dat een laatste school van een richting mag bijven bestaan als er binnen een straal van 6 kilometer geen school is met een vergelijkbare grondslag.

Handtekeningen

Knibbe gaf aan dat de plannen van de bewindsman nu al effect hebben op de school. Ouders overwegen bijvoorbeeld om hun kind niet op de Calvijnschool te sturen omdat ze mogelijk niet alle leerjaren op de school kunnen afmaken.

De directeur benadrukte dat de kwaliteit van de school volgens de inspectie goed is. En dat ook de leerlingen het er goed naar hun zin hebben. De leerlingen van de groepen 7 en 8 verzamelden de afgelopen maanden handtekeningen om hun school open te houden en stuurden een brief aan de staatssecretaris.

Adri Verweij, directeur van Educatis, de scholengroep waarvan de Johannes Calvijnschool onderdeel van uitmaakt, stelde dat hij slapeloze nachten heeft gehad van de oorspronkelijke plannen van Dekker. Vier van de negen Educatisscholen zouden dan de deuren moeten sluiten.

Niet uit te leggen

Volgens Verweij is het huidige systeem, waarbij de opheffingsnormen per gemeente verschillen, niet uit te leggen. In de ene gemeente moet een laatste school van een richting met 180 leerlingen de deuren sluiten, terwijl in een andere gemeente een school van 50 leerlingen wel mag blijven.

De eerste reacties op de toezeggingen van de bewindsman zijn positief. „Ik vertrouw op uw toezegging”, zo stelde Verweij, Ook SGP-Kamerlid Bisschop reageerde opgetogen: „Ik heb er vertrouwen in dat het tot een gerijpte benadering komt. Ik ben hoopvol gestemd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer