Gereformeerden bezoeken paus
VATICAANSTAD. Het bezoek van de delegatie van de wereldwijde gemeenschap van gereformeerden aan paus Franciscus duurde kort, maar er was een „gevoel van herkenning”. „De paus liet weten dat leerstellige verschillen niet meer relevant zijn wanneer we volgelingen van Jezus in een gebroken wereld worden.”
De Wereldgemeenschap van Gereformeerde Kerken (WCRC), die zetelt in Hannover, is vrijdag op bezoek geweest bij paus Franciscus. De bijeenkomst maakt deel uit van de officiële dialoog die al een aantal jaren wordt gevoerd tussen de WCRC en de Rooms-Katholieke Kerk.
Er vonden gesprekken plaats met de pauselijke raad tot bevordering van de eenheid van christenen, die door de curiekardinaal Kurt Koch geleid wordt, en met de pauselijke raad voor gerechtigheid en vrede, geleid door curiekardinaal Peter Turkson. De ontmoeting met de paus zelf duurde een half uur.
De WCRC-delegatie stond onder leiding van de voorzitter Jerry Pillay en algemeen-secretaris Chris Ferguson. Ferguson, in een reactie: „We hebben twee dingen tegenover de paus onderstreept. In de eerste plaats vonden we het bezoek urgent omdat we als kerken gemeenschappelijke antwoorden moeten vinden op de dreigende ecologische crisis die de wereld treft en de toenemende armoede, onrechtvaardigheid en uitsluiting van kwetsbare groepen uit de samenleving. In de tweede plaats spraken we ook onze vreugde uit omdat wij dankzij de dialoog met Rome dichter bij de eenheid zijn gekomen die Christus Zijn kerk heeft geschonken.”
Herkende de paus zich in deze opmerkingen?
„Absoluut. Wat wij stelden kwam precies overeen met wat de paus in zijn laatste encycliek ”Laudato si” heeft uiteengezet. Daarin waarschuwt hij voor een komende ramp voor de aarde als gevolg van menselijk falen. Hij heeft zelf maar kort gereageerd. Maar wat hij zei, was zeker geen sociaal Evangelie. Hij benadrukte dat de kerk geroepen is om het Evangelie te verkondigen en zending te bedrijven in deze wereld, maar dan wel met een open oog voor de naaste en niet zonder het streven naar eenheid tussen de kerken.”
Waarin kwam het specifieke gereformeerde geluid van de WCRC tot uitdrukking?
„Vooral in de gedachte dat het geloof zich niet laat opsluiten in het innerlijk of binnen de vier muren van de kerk. Dat is de kern van de Reformatie geweest, vooral bij Calvijn. Het calvinisme stelt dat Gods soevereiniteit de gehele wereld geldt. Dat sluit aan bij de traditie van de WCRC, die veel aandacht schenkt aan sociale gerechtigheid, zoals verwoord in de Accra Confessie in 2004. De WCRC heeft zich dit jaar aangesloten bij de overeenkomst van lutheranen en katholieken over de rechtvaardiging uit 1999, maar dat laatste nooit los willen maken van de vraag naar gerechtigheid in de samenleving. De paus herkende zich ten volle in deze brede visie. We hebben nieuwe deuren open zien gaan en zijn optimistisch gestemd voor de toekomst. Ons bezoek stond in het teken van 500 jaar Reformatie. We hebben de paus uitgenodigd om onze conferentie volgend jaar hierover in Leipzig te bezoeken.”