Netanyahu in het nauw door affaire rond donaties
JERUZALEM. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is in de problemen geraakt door een donatie van de Franse zakenman Mimran. Israëlische media voorspellen dat de affaire kan leiden tot zijn val. Maar volgens de premier zelf gaat het maar om een storm in een glas water.
De zaak kwam aan het rollen toen Mimran vorige maand een Franse rechtbank vertelde dat hij een miljoen euro had gegeven aan Netanyahu. De Fransman wordt verdacht een van de leiders te zijn van een groep die uitstootcertificaten BTW-vrij op de Europese markt kocht en deze met BTW doorverkocht op de Franse markt. De fraudeurs droegen de BTW niet af, maar lieten die in eigen zak verdwijnen. De aanklager eist een celstraf en terugbetaling van het verdwenen bedrag van 283 miljoen euro.
In een interview met het Israëlische tv-kanaal Channel 10 afgelopen maandag kwam Mimran met een ander verhaal. Het zou niet gegaan zijn om een gift van een miljoen euro, maar om een miljoen frank, oftewel 170.000 euro. De advocaat van Mimran zei dat zijn client ongeveer vijftien jaar geleden de vakantie betaald had voor het gezin van Netanyahu in het zuiden van Frankrijk. De kosten van het uitje zouden ongeveer 170.000 euro geweest zijn. Andere versies van wat er is gebeurd, kwamen van kringen rondom Netanyahu zelf.
Netanyahu zei deze week tijdens zijn bezoek aan Moskou dat het om een storm in een glas water gaat. Er zou in 2001 geld zijn overgemaakt naar een fonds dat zich inspant voor de belangen van het land. Dat gebeurde in een tijd dat hij niet in de politiek zat. „Het is duidelijk dat dit slechts een manier is om mij politiek te vervolgen”, klaagde hij.
Een woordvoerster van het ministerie van Justitie heeft gezegd dat procureur-generaal Avichai Mandelblit de zaak bestudeert. Bankafschriften zouden duidelijkheid kunnen geven, maar Mimran of Netanyahu hebben deze tot nu toe niet overlegd. Ook is vaag of Mimran het geld in 2001 of 2009 heeft gegeven. Het kan zelfs zijn dat de zaak is verjaard.
Ook Netanyahu’s echtgenote Sara heeft te kampen met juridische tegenwind. In februari kende een arbeidsrechtbank een vroegere werknemer, Meni Naftali, een bedrag toe van 170.000 sjekel (40.000 euro). Het geld was bedoeld als schadevergoeding. Naftali stond in het huis waar Sara de scepter zwaait volgens de rechter bloot aan overdreven eisen, beledigingen, vernederingen en woede-uitbarstingen.
Inmiddels heeft dezelfde rechtbank ook een schadevergoeding van 132.500 sjekel (31.000 euro) toegekend aan een andere werknemer, Guy Eliahu voor de behandeling die hij onderging bij Israëls First Lady. Bij deze zaken gold echter, dat niet Sara Netanyahu zelf, maar de staat in de beklaagdenbank stond.
Een ander probleem is dat de politie Mandelblit heeft aanbevolen een onderzoek in te stellen naar het mogelijk onjuist besturen van het huishouden door Sara Netanyahu. Staatsgelden zouden zijn gebruikt voor het betalen van etenswaren en koks, terwijl de maaltijden werden genuttigd in particuliere kring. Er bestaan ook vermoedens dat de belastingbetaler heeft betaald voor het verzorgen van haar vader. Verder zou personeel aan het werk zijn geweest in een particulier huis in Caesarea, terwijl dat niet mocht.
Het is moeilijk te zeggen hoe de affaires af zullen lopen. Het lijkt erop dat de premier nu in grotere problemen verkeert dan eerder toen zaken tegen hem speelden.