Economie

Hij komt eraan en hij is „erg goed”: de Hollandse Nieuwe

SKAGEN. Haringliefhebbers moeten er nog heel even op wachten, maar de kwaliteit van de maatjesharing die vanaf 15 juni in de Nederlandse winkels te koop is als Hollandse Nieuwe schijnt „erg goed” te zijn. „Hij is blanker én hij is romiger.”

Redactie economie
10 June 2016 11:39Gewijzigd op 16 November 2020 04:10
beeld ANP
beeld ANP

In het Deense Skagen zijn dezer dagen alle grote haringhandelaren uit Nederland aanwezig om toe te zien op de kwaliteit en het verwerkingsproces van de maatjesharing. Onder hen is ook directeur Leo Hoek van Haringhandel A. Hoek uit Katwijk (bekijk hier de video). Volgens hem doen consumenten er goed aan vanaf 15 juni de viswinkel te bezoeken. „De kwaliteit is erg goed, beter dan vorig jaar. Het vetgehalte ligt hoger, hij is blanker en romiger.”

Hoe het kan dat de Hollandse Nieuwe niet uit onze eigen wateren komt, maar uit Denemarken, weet Hoek wel. „In de zeeën bij Denemarken zit het voedsel wat deze beestjes eten en daarom is de smaak erg goed. Vandaar dat we hier terecht zijn gekomen.” De haring wordt wel op de „Hollandse manier” verwerkt, stelt hij.

De Hollandse Nieuwe komt dezer dagen per schip de haven van Skagen in Denemarken binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. De vis wordt gevangen door Deense, Noorse en Zweedse schepen. Nederlandse schepen vissen niet meer op Hollandse Nieuwe. Deze specifieke ‘maagdelijke’ haring wordt vanaf eind mei in 6 weken gevangen en mag vervolgens tot 30 september onder de beschermde naam Hollandse Nieuwe worden verkocht. Dit jaar dus vanaf 15 juni.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer