Buitenland

Europees gezinsinitiatief zoekt coördinator in Nederland

BRUSSEL. Als de Europese Unie over „huwelijk en gezin” spreekt, moet ze dat opvatten op een manier die in alle lidstaten wordt gedeeld. Deze werkdefinitie moet dus uitgaan van het huwelijk van een man en een vrouw en bij het gezin de voorkeur leggen bij natuurlijke kinderen.

9 June 2016 14:42Gewijzigd op 16 November 2020 04:09
Deze tekening is in alle EU-lidstaten het beeldmerk waarmee ”Mum, Dad & Kids” handtekeningen werven voor een gezamenlijke Europese omschrijving van huwelijk en gezin. In Nederland blijft de steun tot nu toe sterk achter. beeld Mum, Dad & Kids
Deze tekening is in alle EU-lidstaten het beeldmerk waarmee ”Mum, Dad & Kids” handtekeningen werven voor een gezamenlijke Europese omschrijving van huwelijk en gezin. In Nederland blijft de steun tot nu toe sterk achter. beeld Mum, Dad & Kids

Om dat te bereiken is er een Europees burgerinitiatief (EBI) gestart: ”Mama, papa en kinderen”.

Volgens Maria Hildingsson (werkzaam bij de Franse federatie van katholieke gezinsorganisaties FAFCE en een van de Brusselse motoren achter het burgerinitiatief) hanteert de EU momenteel diverse definities van huwelijk en gezin naast elkaar. „Alleen juridisch kan dat al niet.”

In ”Mama, papa en kinderen” gaat het uitdrukkelijk alleen om een interne definitie voor de EU. De lidstaten zelf blijven vrij in hun eigen omschrijvingen. „Nederland is daarin breder dan Bulgarije”, legt Hildingsson uit. „Maar wat in Bulgarije kan, kan ook in Nederland. In alle lidstaten kunnen mannen en vrouwen trouwen en hun kinderen opvoeden. Laat dat daarom het uitgangspunt zijn.”

In Oost-Europa omschrijven ten minste zes landen (Polen, Hongarije, Kroatië, Slowakije, Letland en Bulgarije) het huwelijk in de grondwet als een relatie van man en vrouw. Mogelijk sluit Roemenië zich daar nog bij aan.

De verschillen in de EU zijn groot, stelt Hildingsson. „Wij vragen de Europese Unie zich te houden aan wat alle lidstaten gezamenlijk hebben. Volgens het EU-handvest van grondrechten zijn huwelijk en gezin nationale bevoegdheden. De EU moet dat respecteren en niet oprekken.”

Toch is de actie meer dan alleen een verzoek bestaand beleid te bevestigen. Volgens de initiatiefnemers van ”Mama, papa en kinderen” stuurt juist de Europese Commissie vaak signalen naar de lidstaten dat ze moeten meegaan in de ‘modernisering’ van huwelijk en gezin. Hildingsson: „De Nederlandse commissaris Timmermans maande afgelopen zomer de lidstaten in het oosten dat ze ten minste in het buitenland gesloten huwelijken zouden erkennen. En de Tsjechische commissaris Jourova –die discriminatiebestrijding in haar pakket heeft– vindt dat lidstaten druk moeten uitoefenen op achterblijvers. Toch denken niet alle leden van de Europese Commissie zo. Het is goed dat burgers ook een ander geluid laten horen.”

Het Europees burgerinitiatief biedt burgers sinds 2012 de mogelijkheid om de Europese Com­missie te vragen wetgeving 
te veranderen. Daarvoor zijn 1 miljoen handtekeningen uit ten minste zeven landen nodig.

Voor elk land geldt een minimumaantal. Voor Nederland is dat aantal vastgesteld op 19.500. Volgens Hildingsson blijven de steunbetuigingen uit Nederland nogal achter. Sinds begin april zijn er slechts 200 handtekeningen. De werving is in april gestart en moet december zijn afgerond.

Om de actie in Nederland van de grond te krijgen, zoekt ”Mama, papa en kinderen” een nationale coördinator. Die moet de campagne leiden en uitleggen in de media. Bij het eerdere burgerinitiatief ”Eén van ons” werd dit gedaan door wijlen Michael van der Mast, die ook aan Schreeuw om Leven verbonden was.

Sinds 2012 zijn er meer dan 50 pogingen geweest om een EBI van de grond te krijgen, maar slechts in drie gevallen zijn de initiatiefnemers erin geslaagd meer dan 1 miljoen handtekeningen te krijgen. De prolifeactie ”Eén van ons” had met 1,8 miljoen de meeste steunbetuigingen. Maar alle drie initiatieven zijn uiteindelijk door de Commissie teruggewezen. Hildingsson: „Er is veel kritiek op de opzet van het EBI. De Commissie zegt naar burgers te willen luisteren, maar het is de vraag of ze dat altijd doet. Toen wij ons initiatief aanboden, zei een van de commissarissen dat de EBI’s voor een minderheidsbelang opkwamen. Nou, dat lijkt mij bij huwelijk en gezin niet het geval.”

Voorzitter mr. J. G. N. Schreuders van de Reformatorische Oudervereniging (ROV) steunt het initiatief. „De ROV staat van harte achter het Bijbelse uitgangspunt dat het huwelijk de verbintenis is tussen één man en één vrouw. Het is onjuist dat vanuit Europa de nationale staten op een oneigenlijke manier gepusht worden het juridische begrip van het huwelijk op te rekken. Jammer dat blijkbaar in Nederland het verzamelen van handtekeningen achterblijft. Mogelijk kan de ROV hier een rol in spelen.”

„Dit initiatief is kennelijk nog erg onbekend”, reageert RMU-bestuurder P. Schalk. „Positief dat dit binnen Europa onder de aandacht wordt gebracht. Hopelijk krijgt het brede steun. Er is wel een doordachte aanpak nodig om te voorkomen dat het weer aan de kant wordt geschoven.”

CU/SGP-Europarlementariër Van Dalen zegt het burgerinitiatief ”mama, papa en kinderen” wel te kennen. „Het wordt getrokken door een netwerk dat ook bij het burgerinitiatief “een van ons” betrokken was. Dat laatste initiatief heb ik voluit gesteund. Dat ging namelijk over zaken waar de Europese Unie direct bij betrokken was: embryonaal stamcelonderzoek en de financiering van abortusprogramma’s met EU-ontwikkelingsgeld.

Dit nieuwe initiatief vind ik zeker sympathiek, maar ik steun het helaas toch niet. De EU gaat namelijk niet over de definitie van een gezin en dat moet vooral zo blijven. Dit initiatief zou ook gekaapt kunnen gaan worden door mensen die een heel andere opvatting hebben over het gezin dan de Bijbelse opvatting. De EU moet wat mij betreft de verschillende definities van het gezin die de lidstaten hanteren blijven respecteren. Ook bij het uitvoeren van Europese wetten en regels.”

www.mumdadandkids.eu/nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer