Buitenland

Angst voor terreur nooit weg

In deze rubriek reflecteren buitenlandredacteuren van het RD wekelijks op actuele gebeurtenissen uit het buitenland. Vandaag: Aanslag in Tel Aviv legt dagelijkse angst voor terreur weer volop bloot.

Mr. Richard Donk
9 June 2016 14:29Gewijzigd op 16 November 2020 04:09
YATTA. Israëlische soldaten doorzoeken het dorp van de daders van de aanslag in Tel Aviv.  beeld EPA
YATTA. Israëlische soldaten doorzoeken het dorp van de daders van de aanslag in Tel Aviv.  beeld EPA

In de jaren 90 was het schering en inslag in Israël. Berichten over aanslagen domineerden vrijwel dagelijks de krantenkoppen. Palestijnse terroristen bliezen zich met regelmaat op in bussen, restaurants en andere publieke plaatsen.

Vooral door de bouw van een veiligheidshek rond de Palestijnse gebieden wist Israël het aantal aanslagen de afgelopen jaren fors te reduceren. Tot terroristen hun toevlucht namen tot andere middelen. Eind vorig jaar nam het aantal aanvallen met ‘simpele’ wapens plotseling sterk toe. Bijna dagelijks kwamen er berichten over steekpartijen. Ook reden mensen met auto’s op wachtende menigtes in. Incidenten die nauwelijks te voorkomen zijn.

De aanslag in Tel Aviv van woensdagavond luidde een compleet nieuwe fase in. Twee Palestijnen schoten hun vuurwapens leeg op voorbijgangers in een uitgaanswijk. Vier doden en zestien gewonden waren het trieste gevolg.

Aanslagen met vuurwapens door Palestijnen in Israëlische steden zijn redelijk zeldzaam. Op de Westelijke Jordaanoever werden Joodse kolonisten in het verleden regelmatig beschoten. Israëlische analisten waarschuwden deze week dat dit soort aanslagen met grote waarschijnlijkheid vaker gaat voorkomen.

Daar is ook niet al te veel tegen te doen. Zeker niet omdat een van de wapens die woensdag werden gebruikt een vuurwapen van eigen fabrikaat was.

De aanslag laat opnieuw dat de vrees voor terreur in Israël altijd reëel is. De mensen die woensdagavond op de openluchtmarkt in Tel Aviv aanwezig waren, hadden niet kunnen bevroeden dat hun dag zo zou eindigen.

Tekenend is ook dat de Palestijnse terreurbeweging Hamas de daders van de aanslag binnen de kortste keren uitvoerig prees. Dat hoeft niet veel verbazing te wekken, gezien het verleden en de bedoelingen van deze organisatie. Maar het legt wel weer bloot hoe zij over het willekeurig doden van onschuldige burgers denkt.

Gevoegd bij de berichten over nieuwe tunnels tussen de Gazastrook en Israël die het Israëlische leger de afgelopen maanden ontdekte en vernietigde, rijst de vraag hoe lang het nog zal duren voor er opnieuw een gewapend conflict tussen Israël en de Palestijnen uitbreekt.

Israël heeft inmiddels enkele maatregelen genomen. Zo trok de Joodse staat de inreisvergunning van zo’n 83.000 Palestijnen in en grendelde het dorp waar de daders van de aanslag vandaan kwamen hermetisch af. Ook stuurde het leger twee extra bataljons naar de Westelijke Jordaanoever om tijdens de ramadan de orde te handhaven.

Als echter blijkt dat Hamas of een andere terroristische organisatie achter de aanval zit, is de kans groot dat er militaire vergeldingsacties zullen worden uitgevoerd. En dan ligt een regelrechte oorlog snel om de hoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer