Minister met kerken om de tafel
De regering van Zuid-Afrika belegt eind deze maand een conferentie om met onder andere kerk en media te bekijken hoe het moreel verval in het land een halt kan worden toegeroepen. De bijeenkomst heeft plaats in het Uniegebouw in Pretoria.
Eind vorig jaar rees het plan voor een dergelijke conferentie op een bijeenkomst van de religieuze leiders van het land. Het initiatief voor de conferentie gaat uit van de overheid. De organisatie is in handen van de Staatscommissie voor Moreel Herstel. De grote Nederduits Gereformeerde Kerk (NGK) neemt in ieder geval aan de conferentie deel, zegt dr. Willie Botha, directeur publiciteit en oecumene van de NGK. Ook de deputaten hoge overheid van de Gereformeerde Kerk (Doppers) gaven aan de uitnodiging gehoor. Reeds eerder kwam op regeringsniveau een aantal onderwerpen in overleg met de kerken ter tafel. Enkele van die thema’s zijn aids, moreel herstel, de politieke conflicten in Afrika alsmede de wijze waarop het Midden-Oostenconflict ook zuidelijke Afrika raakt.
Voorzitter Mkatshwa van de regeringscommissie wil in overleg met president Thabo Mbeki een vierjarenplan opstellen om in Zuid-Afrika tot herstel van de moraal te komen. De eerste stap daartoe moet deze maand gezet worden. Het is de bedoeling ook zakenmensen, mensen uit het onderwijs, sportlieden en kunstenaars uit te nodigen.
Mkatshwa heeft verklaard dat, nu plaatselijke gemeenschappen inzien dat regering en politie niet bij machte zijn alle onheil terug te dringen, de gehele natie gemobiliseerd moet worden. De media worden mede schuldig verklaard aan het grote verval. Minister Ronnie Kassrils heeft aangegeven dat juist journalisten en redacteuren aan de conferentie moeten deelnemen.
Ds. Vumi Dandala, de eerste bisschop van de Zuid-Afrikaanse methodisten, heeft inmiddels een pleidooi gevoerd voor de bescherming van met name vrouwen en kinderen. Vooral het seksueel misbruik van weerloze kinderen in zogeheten plakkerskampen (huttenkampen rond de steden) wordt als een groot kwaad gezien.
Van kerkelijke zijde is er bij president Thabo Mbeki op aangedrongen zich publiekelijk tegen abortus uit te spreken.