Politiek

VVD: Zoek christelijke representant voor vredesoverleg over Syrië

DEN HAAG. De christelijke minderheid in Syrië moet een gezaghebbende persoon naar voren schuiven die de christenen kan vertegenwoordigen bij het vredesoverleg over Syrië.

Redactie politiek
8 June 2016 11:20Gewijzigd op 16 November 2020 04:06
Kamerleden van CDA, VVD, ChristenUnie, SP, SGP en PvdA ontvingen dinsdag uit handen van de Syrisch-orthodoxe priester Samuël Dogan uit Hengelo een petitie over de benarde positie van christenen en andere minderheden in Syrië en Irak. beeld Frank van Rossu
Kamerleden van CDA, VVD, ChristenUnie, SP, SGP en PvdA ontvingen dinsdag uit handen van de Syrisch-orthodoxe priester Samuël Dogan uit Hengelo een petitie over de benarde positie van christenen en andere minderheden in Syrië en Irak. beeld Frank van Rossu

Dat advies gaf VVD-Kamerlid Ten Broeke gisteren mee aan een delegatie vanuit verschillende christelijke organisaties die de Tweede Kamer een petitie kwamen aanbieden over christenen en andere minderheden in Syrië en Irak.

Bij de vredesbesprekingen onder leiding van VN-gezant Staffan de Mistura tussen het Syrische regime en de oppositie zijn christenen nog niet goed vertegenwoordigd. Andere, islamitische partijen zullen de belangen van christenen niet verdedigen. Terwijl dat –gelet op de benarde positie van christenen in Syrië maar ook in Irak– wel noodzakelijk is. In de petitie die de Kamer gisteren in ontvangst nam, staat namelijk dat islamitische organisaties zoals IS en al-Nusra „systematisch” christenen en andere minderheden verdrijven uit de gebieden die zij veroveren.

Opzettelijke uitroeiing

„Deze nietsontziende aanpak heeft kenmerken van genocide omdat er sprake is van systematische en opzettelijke uitroeiing op basis van levensbeschouwelijke (en soms ook etnische) kenmerken”, stelt de petitie. Bovendien is het voor leden van de verdreven minderheden vaak onmogelijk terug te keren naar hun woonplaats, ook als die heroverd is, omdat zij zich er niet meer veilig voelen. Het gevolg is dat ze het Midden-Oosten verlaten en emigreren naar het Westen.

Oproep

De samenwerkende organisaties achter de petitie (waaronder de Raad van Kerken, Missie Nederland en Open Doors) roepen de politiek daarom ertoe op „een bijdrage te leveren aan een samenleving in Syrië en Irak waar mensen hun leven weer zeker zijn, de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging gerespecteerd wordt, de gelijkwaardigheid van iedere burger centraal staat en mensenrechten gewaarborgd zijn.”

Het kabinet moet daartoe „helpen bewaken” dat de belangen van christenen en andere minderheden „volop worden meegewogen bij besprekingen over de toekomst van Syrië en Irak.”

Kamerleden van VVD, PvdA, CDA, SP, CU en SGP toonden zich gisteren ontvankelijk voor die oproep. Ze wezen erop dat ons land al meedoet aan de strijd tegen IS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer