Buitenland

Er wacht vuil gevecht tussen Clinton en Trump

WASHINGTON. De presidentsverkiezingen worden een titanen­gevecht tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Dat is nagenoeg zeker nadat maandagavond bleek dat Clinton voldoende kiesmannen had weten te verzamelen om op de komende Democratische conventie gekozen te worden als kandidaat. Een gigantisch moddergevecht staat nadien voor de deur.

W. B. Kranendonk
7 June 2016 16:12Gewijzigd op 16 November 2020 04:05

Hillary’s echtgenoot Bill doet er verstandig aan zich de komende maanden te verdiepen in enkele kookboeken en gidsen voor het huishouden. De voormalige president zal straks vooral de huishouding moeten gaan besturen. Het ligt immers in de lijn der verwachtingen dat Hillary zal winnen van Trump. Gevolg dat voor het eerst in de geschiedenis niet een first lady maar een first gentleman in het Witte Huis zijn intrek neemt.

Om de nominatie voor de Democratische Partij te krijgen heeft Hillary Clinton 2383 gedelegeerden nodig. Nadat zij zondag de voorverkiezingen in Puerto Rico had gewonnen, was zij nog 26 gedelegeerden verwijderd van het noodzakelijke aantal. Dankzij persbureau AP kon ze maandagavond rustig gaan slapen. AP had een rondgang gemaakt langs de supergedelegeerden, die onafhankelijk hun stem uit kunnen brengen. Daaruit bleek dat Clinton sowieso voldoende stemmen in de wacht heeft gesleept.

De uitslag van de voorverkiezingen die vandaag nog in zes staten worden gehouden, kan daarin geen verandering meer brengen. Het is daarom opvallend dat haar rivaal, Bernie Sanders, besloten heeft de politieke arena nog niet te verlaten, ook al is zijn achterstand te groot. Hij heeft 1569 gedelegeerden achter zich, terwijl Clinton er 2383 wist te bemachtigen.

Elke kiesman die Sanders weet binnen te halen is voor Clinton een aansporing om een links profiel te kiezen. Dreigend heeft de bejaarde politicus al gezegd er alles aan te doen om de onafhankelijke supergedelegeerden te weerhouden te stemmen op Clinton.

De acties van Sanders zorgen erook voor dat Clinton haar energie moet verdelen tussen de linkse critici in eigen partij en de strijd met haar Republikeinse tegenstrever Trump. Terwijl al wel duidelijk is dat ze veel en vooral grof geschut in stelling moet brengen tegen de miljardair uit New York in het gevecht om de sleutel van het Witte Huis.

Vorige week werd duidelijk dat The Donald de nominatie voor de Republikeinse Partij had binnengehaald. Inmiddels blijkt ook dat de partijbonzen zich één voor één achter Trump stellen. Daarmee is de hoop van sommige Republikeinen op een wonder tijdens de komende partijconventie vervlogen. Trump wordt niet meer gestopt.

Amerikaanse presidentsverkiezingen dragen altijd de kenmerken van een moddergevecht. Schelden, verdachtmakingen, bespottingen van de tegenstander, elk kandidaat maakt zich daar schuldig aan. Dat is al twee eeuwen zo. Maar deze keer zal het wel een heel vuil gevecht worden.

Met name Trump is expert in beledigen en schelden. Zelfs zijn naaste medewerkers schamen zich geregeld voor zijn uitspraken. Keer op keer zet hij Clinton neer als een „slecht wijf, een varken.” „Ze kan bij het afdrogen nog geen kopje heel houden, hoe denkt ze dan het land te besturen. Dat wordt brokken maken”, zei hij tijdens een interview.

Overigens kan Clinton er ook wat van. In een vlijmscherpe rede in San Diego gaf ze vorige week Trump een verbaal pak voor zijn broek. „Zijn ideeën zijn niet gewoon anders. Ze zijn gevaarlijk incoherent. Het zijn zelfs geen ideeën, maar wel een reeks van bizarre tirades, persoonlijke vetes en pure leugens.” En nog: „Trump is niet gewoon onvoorbereid. Hij is door zijn temperament ongeschikt om een functie te krijgen die kennis, stabiliteit en een immense verantwoordelijkheid vereist.” Met zichbaar genoegen bleef ze minutenlang sarcastisch hameren op deze spijker. „We kunnen deze man niet laten dobbelen met de veiligheid van ons land.”

Over en weer ligt er voor de komende maanden munitie genoeg om met scherp te schieten op de ander. Elke Amerikaan weet van het gerommel door Clinton met e-mails in de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was. Trump heeft al aangekondigd dat Clinton achter de tralies zal verdwijnen wanneer hij president wordt.

Omgekeerd kan Clinton genoeg modder vinden in de beerput die onlangs open ging rond de Trump University. Deze universiteit zou studenten leren hoe ze grof geld kunnen verdienen in de vastgoedsector. Drie studenten hebben een klacht ingediend omdat ze veel geld betaalden voor mooie beloften waar ze niets voor kregen. Zelfs medewerkers klagen nu over de „walgelijke manier” waarop ze adspirant studenten geld uit de zak klopten.

Amerika staat bij de komende presidentsverkiezingen voor de keuze om van twee kwaden de beste te kiezen. „Clinton is ideologisch gevaarlijk, Trump is gek”, schreef de commentator van een regionale krant in de stad Dallas twee weken geleden. „Het probleem is dat we niet kiezen kunnen, want Clinton en Trump zijn beiden een ramp voor het land.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer