Commentaar: Overgevoeligheid voor racisme is in nadeel van minderheden
De politie is door het stof gegaan. Ze heeft de rapper Typhoon excuses gemaakt. Deze jonge zanger met een niet-blanke huidskleur was in Zwolle staande gehouden. De agenten vonden de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto verdacht. Ze wilden daarom wel even controleren of er niet iets mis was. Dat pikte Typhoon niet. Hij kreeg gelijk. De politie was over de schreef gegaan.
In onze democratie past het niet dat de politie mensen beoordeelt op hun uiterlijke kenmerken. Blank en zwart dienen beide gelijk behandeld te worden. Ieder mens is een schepsel van God, geschapen met onderscheiden uiterlijke kenmerken. Niemand mag op zijn uiterlijk afgerekend worden. Iedere vorm van racisme moet daarom radicaal veroordeeld worden. Dat is fundamenteel.
De geschiedenis heeft ook geleerd dat wanneer er onderscheid gemaakt wordt naar ras men snel terechtkomt bij onmenselijke behandeling van mensen die anders zijn. Voorbeelden zijn er genoeg. De zwarte bevolking van Afrika heeft dat ervaren. Duizenden zijn in de loop van de 17e en de 18e eeuw gevangengenomen om als slaaf verkocht te worden. In de 19e en de 20e eeuw veroverden Europese landen Afrika en onderdrukten de autochtone bevolking. De Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten hebben ook ervaren wat het is om als mindere te worden behandeld. Hoewel sinds 1863 bevrijd van de slavernij, bleven zij nog een eeuw tweederangsburgers. En zelfs nu nog, ondanks het toekennen van de burgerrechten in 1964, staan grote groepen op achterstand.
Degenen die het ergst geleden hebben van het racisme zijn de Joden. De Holocaust blijft een indringende waarschuwing. Wat klein begint, bijvoorbeeld in de vorm van jodenmoppen, kan op de duur leiden tot een ongekende drama. Dat heeft de systematische uitroeiing van 6 miljoen Joden bewezen.
Tegelijk is enige nuchterheid noodzakelijk, ook in het belang van de etnische minderheden zelf. De aandacht voor racisme kan gemakkelijk leiden tot overgevoeligheid. Dan krijgen normale, goed te verklaren acties of gebeurtenissen onverdiend het stempel racisme opgeplakt. Uiteindelijk zullen de minderheidsgroepen daarvan zelf de dupe zijn. Want vroeg of laat komt de meerderheid tot het inzicht dat ze al te zachtzinnig is geweest. Dan kan de slinger helemaal uitslaan naar de andere kant.
Neem het voorbeeld van de rapper Typhoon. Is het nu echt zo vreemd dat de politie een jeugdige automobilist in een heel dure auto staande houdt om na te gaan of hij inderdaad die auto mag rijden? Veruit de meeste jongeren kunnen zich dat immers niet permitteren. Waarom is er wel zo’n ophef als de automobilist een niet-blanke is en waarom niet als hij een blanke huid heeft? Dat laatste gebeurt immers ook.
Wat is er mis als de overbezette politie vooral let op risicogroepen? Cijfers tonen aan dat bepaalde etnische minderheden –neem Antillianen of Marokkanen– meer dan gemiddeld betrokken zijn bij criminele activiteiten. Heel logisch dus dat de politie alert is als ze iets opvallends ziet in die kringen. Wie dat racistisch noemt, sluit zijn ogen voor de harde feiten en reageert overspannen.