Aan de slag met spullen delen
Wie weleens eet via Thuisafgehaald weet wat een leuke ervaring dat kan zijn. Je hebt niet alleen een verse maaltijd zonder dat je er zelf de keuken voor in hoeft, het levert ook nog eens gezelligheid op en leuke ontmoetingen.
Martine Zeijlstra en Robert Visscher, auteurs van ”Delen doe je zo”, zien dat ook. „Spullen delen leidt tot interessante ontmoetingen en draagt bij aan gemeenschapszin. Je ervaart dat mensen in je omgeving waardevol zijn. Je kunt iets voor elkaar betekenen.” Thuisafgehaald is hiervan een voorbeeld, schrijven ze, maar „eigenlijk geldt hetzelfde voor het delen van een spade met iemand uit de buurt, of met straatgenoten onderhouden van een tuin.”
In ”Delen doe je zo” geven ze een praktisch overzicht van deelinitiatieven. Variërend van het delen van auto’s via MyWheels of SnappCar tot voedsel, of van tuinen, gereedschap en andere spullen via bijvoorbeeld Peerby tot werkplekken en woningen, bijvoorbeeld via Airbnb. Het boek is een deel in de ”Genoegreeks”, gelieerd aan het tijdschrift Genoeg.
Na onder meer een korte geschiedenis van het delen gaan de schrijvers verder met het praktische gedeelte, waarin hun eigen deelervaringen als kapstok dienen. Leuk om te lezen, en fijn dat ze steeds de plussen en minnen op een rij zetten. Wat je er wel bij moet bedenken is dat ze in een grote stad wonen, waar op ”deelgebied” meer gebeurt dan elders.
Zelfs wanneer je nog niet zo’n deler bent, van dit boek zou je er zin in krijgen.
Boekgegevens
”Delen doe je zo. De deeleconomie in de praktijk”, Martine Zeijlstra en Robert Visscher; uitg. Forte, Baarn, 2016; ISBN 978 94 6250 063 1; 168 blz.; € 22,50.