Binnenland

Urker Piet Tol na explosie: Ik heb zitten snikken als een kind (video)

URK. In één klap raakten Piet Tol (67) en zijn vrouw Willie (65) uit Urk hun woning kwijt. Door gasexplosies werden vrijdag verschillende woningen verwoest. „Gode zij dank zijn er geen slachtoffers gevallen.”

J. Visscher
6 June 2016 12:36Gewijzigd op 16 November 2020 04:03
URK. De woning van Piet en Willie Tol in Urk veranderde door de gasexplosies vrijdag in een ruïne. „Het is een groot wonder dat er geen dodelijke slachtoffers zijn. God heeft ons behoed en bewaard.” beeld RD
URK. De woning van Piet en Willie Tol in Urk veranderde door de gasexplosies vrijdag in een ruïne. „Het is een groot wonder dat er geen dodelijke slachtoffers zijn. God heeft ons behoed en bewaard.” beeld RD

„Hier is een ramp gebeurd”, zegt Piet Tol. Deze maandagochtend wijst hij op de ruïnes aan de Grote Fok in Urk. Bij werkzaamheden in de straat ontstond een gaslek. Krachtige explosies vaagden rond zes uur rijtjes­woningen weg. Een zestal mensen raakte gewond; hun letsel viel uiteindelijk mee. Zes woningen zijn rijp voor de sloop. Tientallen omwonenden moesten hun huizen tijdelijk verlaten.

Bij de puinhopen slaat Tol bouwvakkers van bouwbedrijf Borger op hun schouders. Enkele werklieden waren vlak bij de explosies. „Ik ben blij dat jullie 
er nog zijn. We leven met jullie mee en bidden voor jullie.”

Piet en Willie Tol, die negen kinderen hebben, waren vrijdag met hun caravan in Duitsland, samen met andere vakantiegangers van een christelijke caravanclub. Rond zes uur kreeg Piet Tol het nieuws dat zijn woning in lichterlaaie stond. „Toen ik de beelden zag, heb ik zitten snikken als een klein kind.”

In huize Tol waren vrijdagmiddag rond zes uur zoon Sjoerd Tol, diens vrouw en een uitgeprocedeerde asielzoeker. Vader Tol: „Sjoerd rook rond kwart voor zes een sterke gaslucht in onder meer de wc. Er bleek gas in de riolering te zijn terechtgekomen. Sjoerd liep naar een paar bouwvakkers buiten. Die zeiden dat ze ermee bezig waren. Toen mijn zoon weer naar binnen ging, kwam de eerste explosie. Boem! Ze zijn weggevlucht. De hoekwoning even verderop is met de grond gelijkgemaakt.”

Tol, voorheen vele jaren werkzaam in de bouw, denkt dat zijn woning tijdens de tweede explosie werd verwoest. „Ons huis is 15 centimeter verschoven.”

Het hakt erin dat zijn woning veranderde in een puinhoop. „We wonen hier al tientallen jaren. Ook onze kinderen hebben het er moeilijk mee. Ze groeiden hier op. Ineens zijn we alles kwijt. Ik hoop dat we de familiefoto’s in goede staat terugvinden. Mijn vrouw reageert rustig, maar misschien moet het besef over wat er is gebeurd nog doordringen. Ik vroeg haar de afgelopen dagen: „Lekkere (Urks voor lieveling, JV), hoe is het nu met je?” Ze zei niet veel, maar in haar ogen glinsterden tranen.”

Menigeen in het dorp vraagt zich af: Hoe kon het zo misgaan? Een bouwvakker van Borger zou vrijdag om halfvijf gasbeheerder Liander hebben gebeld. Een monteur van Liander zou rond zes uur een gasmeting hebben gedaan, waarbij een te hoge gasconcentratie in de lucht werd gemeten. Spoedig daarna kwam de eerste verwoestende explosie.

Hoewel Tol zich afvraagt waarom Liander niet eerder aan de slag ging, wil hij niemand beschuldigen. „Mensen doen hun best. Dat er tijdens werkzaam­heden een gasleiding is stukgegaan, verwondert mij niet. Als bouwvakker heb ik zoiets ook meer dan eens meegemaakt.”

In Urk, ook in kerken gisteren, overheerst dankbaarheid. Tol, verbonden aan de christelijke gereformeerde Ichthuskerk: „Het is een groot wonder dat er geen dodelijke slachtoffers zijn. God heeft ons behoed en bewaard.”

Bekijk hier de video

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer