„Euthanasie onophoudelijk ter discussie stellen”
KAMPEN. De Nederlandse euthanasiewet en de euthanasiepraktijk moeten onophoudelijk ter discussie worden gesteld. Christenen willen niet hun overtuiging opleggen aan de niet-gelovige meerderheid. Wel hebben zij een goed argument tegen euthanasie. Er is een alternatief: goede palliatieve zorg.
Dat zei directeur Esmé Wiegman van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) zaterdag tijdens een debat in Kampen van Way of Life, de NPV-jongerenafdeling. Wiegman debatteerde met directeur Steven Pleiter van de Levenseindekliniek.
Pleiter verdedigde de stelling dat artsen bij euthanasie uit barmhartigheidsmotieven handelen. Volgens hem is de Levenseindekliniek opgericht om mensen binnen de wettelijke mogelijkheden te helpen bij hun stervenswens als de eigen arts geen euthanasie op hen wil toepassen. De directeur van de Levenseindekliniek zei zich ervan bewust te zijn dat er goede palliatieve zorg is en dat patiënten met een stervenswens op die mogelijkheid moet worden gewezen. „Toch zullen mensen –ook al weten zij van de mogelijkheid van goede palliatieve zorg– volhouden te willen sterven. In die gevallen geldt het zelfbeschikkingsrecht”, aldus Pleiter.
Niet belasten
Wiegman stelde dat Pleiter zich te gemakkelijk afmaakte van het nadenken over alternatieven. Zij voerde een ander argument aan: iemand met een stervenswens mag een ander niet belasten met het uitvoeren van een doodswens.
Pleiter zei het misverstand uit de weg te willen ruimen dat hij of de Levenseindekliniek euthanasie zou willen promoten.
Een belangstellende uit de zaal vroeg of er een plicht tot leven bestaat. Pleiter wees op de voortgaande ontkerkelijking. Volgens hem werd daarmee het recht op zelfbeschikking gegeven.
Wiegman bracht daar tegen in dat de Nederlandse euthanasiewet niet is gebaseerd op het zelfbeschikkingsrecht, maar alleen voorziet in uitzonderingsbepalingen. Daarin kan een arts alleen onder strikte voorwaarden de uitdrukkelijke stervenswens van een patiënt uitvoeren.
Wiegman wees op de wilsverklaring van de NPV. Daarin kan een patiënt vastleggen dat hij niet eindeloos willen worden behandeld.
Pleiter wilde als directeur van de Levenseindekliniek geen uitspraak doen over de laatstewilpil, al is hij persoonlijk niet op deze pil tegen.
Wiegman wees op de conclusies en aanbevelingen van de commissie-Schnabel. Die ontraadde de laatstewilpil vanwege het mogelijke misbruik.
www.puntuit.nl/npv voor een fotoserie.