MissieNL-bijeenkomst: Kerk moet blijven leren van veranderingen
DOORN. Hoe beweegt de kerk mee in de samenleving? Sprekers op een congres van MissieNederland zochten het vooral in ontmoeting en luisteren naar elkaars verhalen.
De bijeenkomst begint te laat. De stoelen in de kerk staan kriskras door elkaar heen, terwijl er ergens vooraan veel herrie geproduceerd wordt door een radio. Sommige van de 150 bezoekers zetten eerst de stoelen recht voordat ze gaan zitten, anderen accepteren de situatie zoals die is.
Het is expres zo gedaan. „We zitten in transitie”, zegt dagvoorzitter Dorina Nauta. „We gaan van instituut naar netwerk. God bouwt Zijn kerk misschien wel op een andere manier dan wij denken.”
Ds. J. C. Wessels, christelijk gereformeerd predikant en directeur van MissieNederland, gaat hierop door. „Misschien is de transitie, de verandering, wel het nieuwe paradigma. Maar is dat zo erg? Een hele generatie van het volk Israël groeide op in de woestijn. Het verliep allemaal niet zoals men het zich had voorgesteld, maar er was wel elke morgen manna. God is bezig ons opnieuw te vormen. In de ondertussenheid gaan we God op een nieuwe manier leren kennen.”
Ooogarts
Consultant Jeroen Geelhoed noemt twee voorbeelden uit het bedrijfsleven waaraan de kerken een voorbeeld kunnen nemen bij de omgang met veranderingen. De eerste betreft een oogarts in India, die besloot om zijn werk na zijn pensionering te blijven doen en een kliniek opzette. Zo heeft hij duizenden en duizenden mensen van hun staar afgeholpen. „Hij vond de oplossingen toen het ongemakkelijk werd,” aldus Geelhoed.
Het andere verhaal gaat over Friedrich Wilhelm Raiffeisen, de stichter van de Raiffeisenbank die in de negentiende eeuw uit medelijden met de arme boeren in zijn omgeving een coöperatieve bank startte. Geelhoed: „Hij dacht aan meerdere belangen en hield ook de businesskant goed in de gaten.”
Voorbeelden
Aan het einde van de bijeenkomst komen nog enkele praktijkvoorbeelden voorbij. Egbert Oppenhuizen vertelt over Blossom Utrecht. Deze ”netunity”, een combinatie van ”network” en ”community”, richt zich op zingeving en is een ontmoetingsplaats voor christelijke spiritualiteit, waarbij viering, eten en verhalen centraal staan. De groep staat open voor andere geloofsbelevingen. Het concept is inmiddels ook in Den Haag uitgerold.
Kristel de Fijter is coördinator van Bij Boshardt in Amersfoort, een huiskamer voor en door de buurt die is opgezet door het Leger des Heils. Men eet en drinkt er samen en iedereen is er welkom. „God dienen is mensen dienen, mensen dienen is God dienen,” aldus Kristel. Het concept is op een dertigtal plaatsen overgenomen.
Jurrien ten Brinke uit Apeldoorn vertelt over het succes van zijn initiatief voor hulp aan vluchtelingen. Hij startte vorig jaar met de Facebookpagina ”Ik ben een gastgezin voor een vluchteling”. In no time waren er meer gastgezinnen dan vluchtelingen in Apeldoorn. Op dit moment zijn 26.000 mensen uit het hele land aangesloten bij het netwerk.