Binnenland

Grote oefening marine valt in het water

Een grootschalige internationale marineoefening met 700 militairen valt in het water. Nederlandse, Belgische, Duitse en Britse militairen zouden donderdag een amfibische landing uitvoeren op de Belgische kust. Het weer is echter te ontstuimig.

1 June 2016 13:49Gewijzigd op 4 June 2021 14:48
Het weer is te slecht voor een grote marineoefening, waaraan Zr.Ms. Rotterdam zou meedoen. beeld ANP
Het weer is te slecht voor een grote marineoefening, waaraan Zr.Ms. Rotterdam zou meedoen. beeld ANP

De Belgische havensteden Oostende en Zeebrugge hadden donderdag het decor moeten vormen van ”Storm Tide”, een grootschalige ambische oefening van de Koninklijke Marine, de Belgische Lichte Brigade, Duitse paratroepen en de Britse Royal Marine Commandos.

De vier landen zouden met 700 militairen verschillende scenario’s aan de kust en verder landinwaarts beoefenen. Namens de Koninklijke Marine nemen het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam, een bootgroep van het Korps Mariniers en circa 150 mariniers van de 1e Marine Combat Group deel. Daarnaast zouden ruim 350 burgers optreden als figurant.

De militairen moeten de oefening afblazen door aanhoudend onstuimig weer. „Het weer is te slecht om met landingsvaartuigen aan land te gaan”, aldus de Koninklijke Marine. Bovendien zou het afmeren op Zr.Ms. Rotterdam door hoge zeegang niet veilig kunnen plaatsvinden. Het transportschip ligt nu in de haven.

Marinemensen schrikken niet terug voor een beetje onstuimig weer, benadrukt de marinevoorlichter. „Voor de militairen had de oefening doorgang kunnen vinden. We zijn echter niet in oorlog. Omdat het een oefening betreft, blazen we deze af.” Enkele kleinere onderdelen gaan wel door.

Tijdens de oefening had een grootschalige evacuatie moeten plaatsvinden van 350 burgers uit een onveilige omgeving in Zeebrugge. Zij zouden door middel van landingsvaartuigen worden geëvacueerd naar Zr.Ms. Rotterdam. De marine moet de veiligheid van de burgers kunnen waarborgen. „Kan het niet veilig, dan moeten we het niet doen.”

De Koninklijke Marine en Belgische Lichte Brigade hebben woensdagochtend een intentieverklaring ondertekend om intensiever samen te werken door oefeningen, procedures en tactieken op elkaar af te stemmen. Het Korps Mariniers en de Belgische Lichte Brigade werken al decennialang samen.

De Koninklijke Marine staat dit jaar paraat voor de NATO Response Force, de snelle interventiemacht van de NAVO. Verschillende vloot- en marinierseenheden staan stand-by om overal ter wereld ingezet te kunnen worden in onder andere conflictsituaties of voor humanitaire assistentie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer