OESO waarschuwt voor gevolgen ruim beleid
PARIJS (ANP/BLOOMBERG). De wereldeconomie dreigt verstrikt te raken in een ‘val van lage groei’ waarbij het zeer ruime monetaire beleid van centrale banken mogelijk meer schade aanricht dan helpt. Dat stelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag.
De denktank vindt dat het aanjagen van groei te veel is overgelaten aan centrale banken. Die hebben doorgaans hun belangrijkste rentetarieven verlaagd tot onder nul en pompen al geruime tijd kolossale bedragen in de economie. Volgens de OESO leveren die stappen echter steeds minder op en dreigen sterkere schommelingen op de financiële markten.
„Monetair beleid is het voornaamste gereedschap geweest maar is te lang als enige middel ingezet”, zei OESO-hoofdeconoom Catherine Mann. „Maatregelen van centrale banken alleen zijn niet genoeg. Er zijn begrotingsmaatregelen en structurele hervormingen nodig om groei te realiseren”.
De OESO handhaafde de in februari afgegeven prognose dat de wereldeconomie dit jaar met een „bescheiden” 3 procent zal groeien. De denktank verlaagde zijn ramingen voor de VS en Japan enigszins, terwijl nu een wat hogere groei in de eurozone wordt voorzien.
De voorspellingen voor de Nederlandse groei werden gehandhaafd op 1,7 procent dit jaar en 2,1 procent volgend jaar. „De economische groei blijft naar verwachting degelijk, met een tempo rond de 2 procent”, aldus de denktank. Pluspunten zijn dat de consumentenbestedingen zullen toenemen dankzij onder meer de aantrekkende arbeidsmarkt en dat een sterkere huizenmarkt en een oplopend ondernemersvertrouwen zullen leiden tot meer investeringen.
De Nederlandse overheidsfinanciën zijn volgens de OESO gezond, maar het belastingregime kan efficiënter en „inspanningen om tot brede hervormingen te komen zouden nieuw leven ingeblazen moeten worden”.