Bestuurder hoort binnen eigen gemeente
DOETINCHEM. Burgemeester Joosten van Doetinchem legt definitief zijn functie neer, zo werd maandag bekendgemaakt. Hij stapt op vanwege problemen in de privésfeer en doordat hij al twee jaar niet van zijn huis in de gemeente Brummen af kan komen. Wat zijn de woonregels voor burgemeesters en wethouders?
Mag een bestuurder buiten zijn gemeente wonen?
Nee, hij moet zo snel mogelijk verhuizen naar de gemeente waar hij is aangesteld, onder andere omdat hij snel moet kunnen ingrijpen bij een calamiteit. Een burgemeester mag maximaal drie jaar zijn vaste woonadres buiten de gemeente hebben. Hij moet dan wel binnen de nieuwe gemeente een tijdelijk onderkomen hebben. Een wethouder mag hooguit een jaar een vaste woning buiten de nieuwe gemeente hebben. De gemeenteraad kan dit elk jaar met de duur van een jaar verlengen.
Wat nu als hij zijn oude huis niet kwijtraakt?
De gemeente geeft maximaal drie jaar een tegemoetkoming voor dubbele woonlasten. Hij krijgt een vergoeding van maximaal 18 procent van het bruto inkomen dat hij met zijn burgemeester- of wethouderschap verwerft. Daarnaast kan hij de kosten voor het openbaar vervoer declareren of hij krijgt 15 cent per kilometer die hij met zijn eigen auto rijdt.
Wat zijn de regels voor een waarnemend burgemeester?
Een waarnemer hoeft zich niet te vestigen in zijn nieuwe gemeente. Dat betekent ook dat hij geen recht heeft op een tegemoetkoming in de dubbele woonlasten. Iemand die in Groningen woont en in Zuid-Holland waarnemer wordt, krijgt dus geen vergoeding voor het appartement dat hij in zijn tijdelijke woonplaats huurt. Wel kan hij aanspraak maken op een reis- en pensionkostenvergoeding. De gemeente kan besluiten hem een tijdelijke woning te geven.