Klaas Tigelaar: Ik wil geen ChristenUnie-burgemeester zijn
De ophanden zijnde beëdiging van Klaas Tigelaar (48) als nieuwe burgemeester van Leidschendam-Voorburg ontlokte de fractievoorzitters in die gemeente louter enthousiaste reacties. „Het stoort mij als ik als CU-burgemeester word aangeduid.”
Meerdere keren gingen ze de straten en markten op, de fractievoorzitters van Leidschendam-Voorburg. Zoveel mogelijk inwoners legden zij de vraag voor wat voor type de nieuwe burgemeester moest zijn. Een reeks imponerende vereisten belandde in de profielschets. De nieuwe burgervader moest zijn: een verbinder, een regiospeler, een boegbeeld, iemand met een luisterend oor. VVD-gemeenteraadslid Astrid van Eekelen, voorzitter van de vertrouwenscommissie, was er eind vorige week duidelijk over toen minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) Tigelaars voordracht bekrachtigde. Tigelaar, lid van de christelijke gereformeerde kerk in zijn huidige gemeente Oud-Beijerland, is zo’n man.
„Men heeft zich grondig bezonnen op de vraag: Welke burgemeester past bij ons?”, reageert Tigelaar. „Dat is positief. Feit is namelijk dat de gemeentepolitiek soms ver af staat van de burger. Ik hoop daar straks een verbindende factor tussen te mogen zijn. Het college, de raad, de gemeentelijke organisatie en de bevolking vormen als het goed is een mooi geheel.”
Leidschendam-Voorburg heeft een tumultueuze periode achter de rug. Een ambitieus woningbouwplan, te realiseren in een groene strook tussen Leidschendam-Voorburg en Voorschoten, draaide in 2014 uit op een kostenverslindende flop. Twee VVD-wethouders sneuvelden, het college viel. Later moest een D66-raadslid opstappen omdat hij vertrouwelijke stukken had gelekt van de enquêtecommissie die moest uitzoeken waarom het plan mislukt was. Een wethouder van Gemeentebelangen, die via een ambtenaar kennis nam van de stukken, overleefde vorig jaar ternauwernood een motie van wantrouwen.
In zo’n wespennest is een verbindend boegbeeld als burgervader inderdaad geen overbodige luxe.
Tigelaar, tevens vicevoorzitter van het landelijk bestuur van de ChristenUnie: „Wat in Leidschendam is gebeurd kan overal gebeuren. Inmiddels is er bij alle fracties een voornemen om de gemeente weer zo goed mogelijk te gaan besturen. Niet voor niets staat in de profielschets dat men daar onder leiding van een nieuwe burgemeester stappen in wil gaan zetten. De wil om te verbeteren, is er. Ik heb heel veel zin om er heen te gaan.”
Welke stevige dossiers wachten u nog meer, behalve het normaliseren van de verhoudingen?
„Alle gemeenten in de regio Haaglanden staan voor de vraag hoe ze de onderlinge samenwerking in de toekomst het beste vorm en inhoud kunnen geven. De positionering van Leidschendam-Voorburg in het stedennetwerk van Zuid-Holland wordt dus zonder mee een uitdaging.”
In Oud-Beijerland is een aanzienlijk deel van de bevolking kerkelijk. Leidschendam is een uitgesproken seculiere gemeente, waar de christelijke partijen nog maar mondjesmaat vertegenwoordigd zijn.
„De overeenkomst is dat ik in beide gemeenten een ambt heb te vervullen, en wel het burgemeestersambt. Maar inderdaad, de gemeenteraad van Leidschendam zal op een andere manier inkleuren hoe ik mijn ambt ga invullen dan die van Oud-Beijerland dat deed. Uitgangspunt voor mij is dat ik wil functioneren binnen de politieke kaders van de raad. Ik wil geen ChristenUnie-burgemeester zijn, ik wil de gemeenschap van Leidschendam in zijn volle breedte dienen. Het stoort mij dan ook als ik word aangekondigd als de CU-burgemeester. Dat ben ik niet. Natuurlijk sluiten mijn ideeën aan bij die van de ChristenUnie, daarom ben ik er lid van. Maar het politieke programma van die partij zal niet van invloed zijn op wat ik als burgemeester wel of niet doe.”
Gaat u grenzen stellen aan de mate waarin de gemeenschap ’s zondags een beroep op u kan doen?
„De mensen in Leidschendam-Voorburg mogen rustig weten dat ik gewoon ben op zondag naar de kerk te gaan. Maar nogmaals: Ik heb daar in de eerste plaats het burgemeestersambt te vervullen. Ik bouw dan ook geen muren om de zondag heen en zal op deze dag vaker dan nu in Oud-Beijerland het geval is te maken krijgen met verplichtingen die voortvloeien uit het ambt.”
Medio september, kort na uw beëdiging, organiseert Leidschendam de jaarlijkse Vlietdagen. Op zondagochtend biedt het gemeentebestuur de burgers een stadsontbijt aan. Bent u daarbij?
„Dat zo’n stadsontbijt op zondag wordt georganiseerd illustreert dat de diversiteit in Leidschendam-Voorburg vele malen groter is dan in Oud-Beijerland. Daar zou men waarschijnlijk hebben geredeneerd: Hier kunnen we beter een andere dag voor uitkiezen, anders sluiten we misschien groepen buiten. Maar om de vraag te beantwoorden: Ik hoop zeker aanwezig te zijn en broodjes te smeren. Het uitgangspunt dat ik er als burgemeester voor iedereen wil en moet zijn, geeft in zo’n geval voor mij de doorslag. Dat laat ik zwaarder wegen dan het feit dat ik als persoon misschien een andere keus zou hebben gemaakt.”