Bond tegen vloeken biedt training ”Vrijmoedig spreken”
VEENENDAAL. Hoe maak je een ander duidelijk dat vloeken jou pijn doet? Veel christenen vinden dit lastig, merkt de Bond tegen vloeken. Daarom ontwikkelde de bond de training ”Vrijmoedig spreken”.
Christenen staan vaak met een mond vol tanden, weet Wilfried Verboom, directeur van de Bond tegen vloeken. „Wij hebben al 99 jaar ervaring in het voeren van gesprekken met andersdenkenden en willen dit delen met onder andere kerken en verenigingen.”
Voor de opzet van de training ”Vrijmoedig spreken” stak de bond zijn licht op bij een theoloog, een psycholoog, een filmproducent, een communicatiedeskundige en onderwijsmensen.”
Wie hebben er moeite met het gesprek met andersdenkenden?
„Een brede groep christenen, van reformatorisch tot evangelisch. Velen vinden het lastig om op een goede manier over vloeken en over hun geloof te praten. We bezoeken ook jaarmarkten en braderieën gaan dan het gesprek over vloeken aan met passanten. Christenen die wij op die manier ontmoeten, noemen het dapper dat wij dit doen en geven aan zoiets zelf niet te durven. Ze vragen ons hoe je zulke gesprekken vorm moet geven. Dergelijke reacties vormden de aanleiding om een training op te zetten.”
Er is meer verlegenheid onder christenen dan dertig jaar terug?
„De kloof tussen de kerk en de wereld is groter geworden. Daar komt bij dat er minder christenen zijn, waardoor we ons minder gesteund voelen. De groep andersdenkenden is tegenwoordig uitgesprokener qua opvattingen. Een andere kant is dat christenen zich vandaag de dag kwetsbaarder op durven stellen en hardop zeggen dat ze gesprekken met niet-christenen lastig vinden.”
Hoe verpruts je zo’n gesprek?
„Door jezelf en de boodschap belangrijker te vinden dan de ander. Het is beter om je grondig in de gesprekspartner te verdiepen, zodat je weet wat goed bij hem werkt. Een gevaar is verder dat een christen over zich heen laten lopen en zich in het zielige hoekje laat drijven. We moeten lef tonen, ook als ons dat misschien pijn doet.”
Wat bedoelt u met het verpakken van de Bijbelse boodschap in huis-, tuin- en keukentaal?
„Spreken we een timmerman of een jurist, een moeder of een opa? Tast af welke woorden mensen thuis aan de keukentafel gebruiken –deftig, gewoon of volks– en probeer daar zo goed mogelijk bij aan te sluiten. Wanneer wij ons eigen jargon blijven hanteren, praten we al snel over hoofden heen. Tijdens de training kunnen deelnemers letterlijk het gesprek met andersdenkenden aangaan of met mensen die doen alsof ze niet in God geloven.”
Is een training van twee uur voldoende om de straat op te gaan?
„Voor de één zal dit voldoende zijn. Een ander heeft behoefte aan een vervolgbijeenkomst. Die mogelijkheid bieden wij desgevraagd.”
Staan niet-christenen open voor de Boodschap?
„Wij stellen altijd één vraag: „Wat vindt u van vloeken.” Dit levert meestal prachtige gesprekken op. Onze ervaring is dat veel andersdenkenden willen weten waarom wij vloeken erg vinden en wat God voor ons betekent. Al worden wij natuurlijk ook weleens uitgescholden.”