Binnenland

Sterftecijfer verschilt per ziekenhuis

De sterftecijfers in Nederlandse ziekenhuizen lopen per regio sterk uiteen. Ook zijn er verschillen in sterftecijfers tussen academische ziekenhuizen en grote algemene hospitalen.

Binnenlandredactie
8 April 2004 12:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:07

Dat blijkt uit cijfers die het onderzoeksbureau Prismant woensdag naar buiten bracht.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal overleden patiënten in universitaire ziekenhuizen 8 procent lager ligt dan in grote algemene ziekenhuizen. De onderzoekers vinden dat opmerkelijk, omdat in de academische ziekenhuizen veel mensen met elders moeilijk behandelbare ziekten worden opgenomen.

De onderzoekers verklaren de hogere sterftecijfers in grote ziekenhuizen uit het feit dat daar veel complexe ingrepen worden verricht. Ook komen daar de ziekste patiënten terecht.

Dat is ook de verklaring van voorzitter Batenburg van de raad van bestuur van het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam donderdagmorgen in het Radio 1 Journaal. Vergelijking van sterftecijfers in ziekenhuizen noemt hij „appels met peren vergelijken.” Hij is bang dat patiënten verkeerde conclusies uit dit soort onderzoeken trekken en bepleit het verstrekken van sterftecijfers per kwaal.

In Nederland sterven jaarlijks ruim 140.000 mensen. Een op de drie personen overlijdt in een ziekenhuis. In de periode die Prismant onderzocht, van 1992 tot en met 2002, veranderde dat cijfer nauwelijks. Wel zijn er qua regio verschillen te zien. De ziekenhuizen in de drie noordelijke provincies blijven onder het Nederlandse gemiddelde. Ziekenhuizen in het westen van het land komen telkens boven dat gemiddelde uit. Het onderzoek noemt het ook opvallend dat het sterftecijfer in ziekenhuizen in het oosten daalt. In de drie andere landsdelen neemt het juist toe.

Prismant wijst erop dat mensen er in toenemende mate de voorkeur aan geven in hun eigen omgeving te sterven. Ook stijgt de belangstelling voor hospices.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer