Jellinek pleit voor gedogen wiettelers
De overheid moet een groep cannabistelers gedogen die volgens strenge criteria mogen leveren aan coffeeshops. Coffeeshophouders moeten een soort bijsluiter leveren aan hun klanten en ze moeten samen met hun personeel een cursus over cannabis volgen.
Dat stelt verslavingsinstelling Jellinek in een woensdag verschenen notitie.
In de notitie haalt de instelling de resultaten van internationale onderzoeken over de gevolgen van cannabisgebruik voor de gezondheid aan. Zo blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse overheidsorganisatie uit 1987 dat de neerslag van teer op de longen bij het roken van pure marihuana vier tot vijf keer hoger is dan bij het roken van een filtersigaret.
Daarnaast stelt de kliniek aan de hand van twee tot drie jaar oude Nederlandse onderzoeken op basis van schattingen dat 30.000 tot 80.000 mensen afhankelijkheidsproblemen vertonen. Dat zijn mensen die meer gebruiken dan ze van plan zijn, willen minderen maar niet kunnen, veel tijd besteden aan blowen, minder aandacht hebben voor werk, sociale contacten of hobby’s, en doorgaan met gebruik terwijl ze weten dat het problemen oplevert. Wie op drie van deze variabelen scoort, is afhankelijk.
De Jellinek steunt het voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid om gedegen onderzoek te doen naar de gezondheidsrisico’s van een hoog gehalte van thc, een van de werkzame stoffen van marihuana.
Mocht blijken dat een hoog thc-gehalte in de softdrugs leidt tot extra problemen, dan moeten maatregelen worden getroffen om wiet met een lager thc-gehalte op de markt te krijgen. Nederwiet moet niet worden opgenomen in de lijst van harddrugs, stelt de Jellinek.
In plaats daarvan moeten telers die zich aan de regels houden, worden gedoogd. Zo moeten ze een strikte boekhouding bijhouden, moeten ze informatie geven over hun product, mogen ze alleen cannabis leveren tot een nog te bepalen thc-gehalte, mogen ze geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, alleen hennepplanten verbouwen en alleen leveren aan coffeeshops. Tot slot vindt de verslavingsinstelling dat alle kosten in de kostprijs moeten worden doorberekend, ook de energieprijs.
De Jellinek heeft, op basis van geschatte gebruikers, de behoefte aan cannabis voor de Nederlandse markt berekend op 21.620 kilo per jaar. Als de mensen die slechts één keer een jointje hebben gerookt buiten beschouwing worden gelaten, komt de instelling uit op een nationale behoefte van maximaal 25.000 tot 30.000 kilo per jaar.