Organisatie komt met niet-aanstootgevende seksuele voorlichting
ERMELO. “Het is belangrijk dat jongeren en volwassenen betrouwbare informatie krijgen over seksualiteit. Op basis daarvan kunnen ze keuzes maken die goed zijn voor hun seksuele gezondheid.” Dat zegt Arjet Borger, die met het oog hierop een nieuwe organisatie oprichtte.
De omgang met seksualiteit verschilt van cultuur tot cultuur, van gezin tot gezin en van persoon tot persoon. Die verschillen mogen er zijn, maar er zijn ook overeenkomsten, stelt Borger, directeur van de organisatie ”Care for Sexuality Foundation”. “Mensen willen zichzelf zijn, gerespecteerd worden en keuzes kunnen maken. Daarom hebben wij als kernwaarden respect, veiligheid en autonomie gekozen. Respect voor jezelf en de ander en veiligheid op lichamelijk, emotioneel en relationele vlak. Autonomie gaat over het kunnen maken van eigen keuzes.”
Borger is gezondheidswetenschapper en christen. Ze schreef eerder boeken voor kinderen, jongeren en opvoeders over seksualiteit, die uitkwamen bij Ark Media.
Er bestaat een reformatorische methode voor het basisonderwijs over seksualiteit, er zijn talrijke sites met informatie. Welke aanvulling wilt u bieden?
“De ”Care for Sexuality Foundation” wil niet-aanstootgevende informatie bieden voor een brede doelgroep. Veel kijkers herkenden zich bijvoorbeeld niet in het tv-programma over seksualiteit: Dokter Corrie. Daarbij komt dat er kritische vragen te stellen zijn over sommige methoden over seksuele gezondheid. We gaan daarom een nieuwe lesmethode voor het basisonderwijs gaan schrijven. Nederland telt nog ongeveer 5000 basisscholen die niet met een methode werken. Daarnaast willen we de website ” Vrije liefde”, een website voor jongeren met dagelijks nog 100 lezers, vernieuwen. Ook verzorgen we nu al ouderavonden waarin we met ouders in gesprek gaan over hoe zij de seksuele opvoeding vorm kunnen geven.”
Wat is seksueel gezond en ongezond?
“Een voorbeeld is sexting –het maken en doorsturen van naaktfoto’s van jezelf. Steeds vaker zeggen professionals dat het maken van dergelijke foto’s bij de seksuele ontwikkeling hoort. Maar het doorsturen ervan is strafbaar. Hoe onduidelijk is dat? Leerkrachten en ouders vertellen juist dat veel jongeren zichzelf afvragen waarom ze überhaupt een naaktfoto van zichzelf zouden maken. Dat laatste biedt aanknopingspunten voor een gesprek, waarbij niet alleen de risico’s van het versturen van naaktfoto’s aan de orde komt, maar ook al de vraag of en waarom je wel of geen naaktfoto’s van jezelf zou maken. Het gaat dus niet alleen om seksualiteit, maar ook over eigenwaarde, zelfbeeld, relaties en weerbaarheid.”
In hoeverre houdt u rekening met Bijbelse uitgangspunten?
“Wij zijn een algemene organisatie. We zetten ons in voor het bevorderen van seksuele gezondheid voor iedereen, of hij nu christen of islamiet is. Het gaat over relatievorming, zelfvertrouwen en het beschermen van jezelf.”
Concreet: wat gaat u adviseren over seks voor het huwelijk?
“Wij kunnen in methode en materialen noemen welke standpunten verschillende mensen en godsdiensten hierover innemen. Maar wij geven geen advies over het wel of niet wachten met seks tot het huwelijk. Seksualiteit gaat echt over veel en veel meer dan dat. Wij geven betrouwbare informatie over seksualiteit en investeren in respect, veiligheid en autonomie. Op basis hiervan kunnen mensen zelf gezonde keuzes maken.”
Wat hoopt u te bereiken?
“Dat er betrouwbare informatie voorhanden is voor iedereen. Dat elk mens zijn eigen grenzen respecteert en op een gezonde manier om kan gaan met en praten over intimiteit en seksualiteit.”