Europees Hof voorkomt uitzetting Afghaanse ex-moslim
ALKMAAR. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft verhinderd dat een Afghaanse ex-moslim die in Nederland christen is geworden, naar zijn land is uitgezet. De IND noemt zijn bekering, in tegenstelling tot godsdienstpsycholoog dr. Joke van Saane, ongeloofwaardig.
ALKMAAR. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft verhinderd dat een Afghaanse ex-moslim die in Nederland christen is geworden, naar zijn land is uitgezet. De IND noemt zijn bekering, in tegenstelling tot godsdienstpsycholoog dr. Joke van Saane, ongeloofwaardig.
De uitzetting zou zaterdag hebben moeten plaatsvinden, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) droeg de Nederlandse regering een dag eerder op om deze te annuleren, in afwachting van de behandeling van een klacht van de Afghaan bij het hof. Dat maakte mr. F. W. Verbaas, advocaat van de Afghaan, gistermiddag bekend.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gelooft niet dat de asielzoeker, die in 2010 naar Nederland kwam, bekeerd is, aldus Verbaas. Het dossier van de Afghaan is ook bestudeerd door hoogleraar godsdienstpsychologie dr. Joke van Saane (Vrije Universiteit), die de bekering wél geloofwaardig vindt. Stichting Gave had volgens Verbaas al eerder geconcludeerd dat er sprake is van een geloofwaardige bekering.
Het Europees Hof wil onder meer weten waarom het advies van Van Saane niet eerder is ingewonnen en of het klopt dat de godsdienstpsycholoog de Afghaan niet persoonlijk heeft ontmoet. Van Saane bevestigt dat laatste. „Ik ploeg het dossier van de asielzoeker, waaronder de gehoorverslagen van de IND, helemaal door en heb een model ontwikkeld waarbij ik dan in acht stappen tot de conclusie kom of een bekering geloofwaardig is. Daarmee baseer ik me op controleerbare informatie.”
De commissie-Plaisier, die eveneens bekeringsverhalen toetst, doet dat wel op basis van gesprekken. „Deze commissie kon niet meer worden geraadpleegd omdat mijn cliënt toen al in vreemdelingbewaring zat”, zegt advocaat Verbaas. Hij constateert dat de IND rapporten van deskundigen „vaak naast zich neer legt.”
Van Saane, die in meer dan zestig zaken rond bekeerlingen adviseerde, is daarin minder stellig. „In ongeveer een kwart van de gevallen neemt de IND mijn conclusie niet over. De IND moet zonder gerede twijfel iemand toelaten of afwijzen. Als er toch twijfel bestaat, kan de dienst mijn advies naast zich neerleggen.”
Ze noemt het „goed nieuws” dat het EHRM nu een uitzetting heeft voorkomen van een afgewezen Afghaan „waarvan alle deskundigen denken dat zijn bekering geloofwaardig is.” Het Europees Hof geeft Nederland tot 17 juni de tijd om zijn vragen over deze zaak te beantwoorden. De man zit volgens Verbaas sinds de uitspraak van het EHRM niet meer in vreemdelingendetentie.
De advocaat merkt op dat het de derde keer in een jaar tijd is dat het EHRM de uitzetting van een Afghaan van wie de bekering werd betwist, heeft verhinderd. De man om wie het nu gaat, is in 2013 gedoopt bij de Father’s House Movement, die onder meer diensten in het Farsi belegt. Later heeft hij zich aangesloten bij de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Haarlem.
De IND wilde niet reageren omdat de dienst „niet ingaat op individuele zaken.”