Binnenland

’Ministeries geen prijscompensatie’

Ministeries krijgen dit jaar geen compensatie voor de prijsstijging. Kringen rond het kabinet hebben dit woensdag bevestigd. Het is een van de manieren waarop minister Zalm van Financiën wil bezuinigen.

ANP
7 April 2004 17:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:07

Het schrappen van de compensatie levert naar verwachting ruim 700 miljoen euro op. In totaal wil Zalm ongeveer 2,7 miljard euro bij elkaar schrapen om het begrotingstekort dit jaar terug te brengen van de voorspelde 3,3 procent naar 2,9 procent, net onder de Europees toegestane grens van 3 procent.

Zijn voorstellen worden volgende week vrijdag in de ministerraad behandeld. Eerder werd al duidelijk dat Zalm de AWBZ–premie met minimaal een kwart procent wil verhogen om de tekorten in de gezondheidszorg op te vangen. Dat moet tussen de 350 en 600 miljoen euro opleveren. Ook wordt de regeling om laaggeschoolden aan het werk te helpen eerder afgeschaft. Dat levert dit jaar en in 2005 200 miljoen euro op. Daarnaast wordt geld dat door ontwikkelingslanden wordt terugbetaald naar voren gehaald, en dat brengt nu 300 miljoen euro op. Een andere meevaller komt van minister Peijs (Verkeer) die 161 miljoen euro overhoudt bij de aanleg van de Betuwelijn. Een kleine 50 miljoen euro wordt gevonden door het snijden in culturele subsidies.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) levert de grootste bijdrage aan het pakket van Zalm. Behalve de verhoging van de AWBZ–premie moet Hoogervorst in totaal voor ruim een half miljard euro schrappen in de uitgaven, onder meer bij de zorgkantoren, de medicijnentarieven en de toewijzing van zorg.

Vorige week liet Zalm de meest betrokken ministers al zijn plannen zien. Bij de ministers De Geus (Sociale Zaken) en Brinkhorst (Economische Zaken) ontstond daarop „gemor" over de gevolgen voor de koopkracht en het herstel van de economie. Om die reden zal bijvoorbeeld het voorstel van Zalm tot een verhoging van de WW–premies het vrijwel zeker niet halen.

Het kabinet denkt ook na over belastingmaatregelen om zich in de toekomst van meer inkomsten te verzekeren. Maar discussies over mogelijke verhogingen van accijnzen, bij brandstoffen of drank, komen later dit jaar terug bij het opstellen van het belastingplan voor 2005 en worden gepresenteerd bij prinsjesdag. Staatssecretaris Wijn (Financiën) heeft eerder aangekondigd dan een verdere ’vergroening’ van het belastingstelsel te willen doorvoeren. Samen met collega–staatssecretaris Van Geel (Milieu) bekijkt hij wel nu al welke extra heffingen op milieuvervuilende activiteiten er nog dit jaar kunnen komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer