Politiek

ChristenUnie en D66 geen volstrekte tegenpolen

ROTTERDAM. D66 en ChristenUnie, dat zijn elkaars tegenpolen. Toch? Niet altijd, bleek woensdagavond in Rotterdam tijdens een ontmoeting van lokale jongeren van beide partijen.

Redactie politiek
19 May 2016 16:54Gewijzigd op 16 November 2020 03:38
CU- en D66-jongeren met elkaar in debat in Rotterdam, beeld Robbin van Pelt.
CU- en D66-jongeren met elkaar in debat in Rotterdam, beeld Robbin van Pelt.

Ooit vroeg de voorzitter van de Jonge Democraten in Rotterdam aan een moslim: „Zou jij mij een beter mens vinden als ik jouw religie aannam?” Tot zijn ontzetting antwoordde de moslim: „Jazeker.” De Jonge Democraat voelde zich hierdoor „gekwetst.”

Het voorval kwam woensdagavond ter sprake op een debat- en kennis­makingsbijeenkomst van een groepje Rotterdamse Jonge Democraten (gelieerd aan D66) en lokale leden van PerspectieF (de jongerenclub van de Christen­Unie). Niet dat iemand van PerspectieF iets dergelijks nu tegen een Jonge Democraat zei. Maar de anekdote laat wel zien hoe gevoelig religie vaak ligt bij D66’ers en hoe gemakkelijk zij een kloof veroorzaakt tussen aanhangers van Pechtold en fans van Segers.

Dat laatste was woensdagavond duidelijk niet de bedoeling. „We gaan op zoek naar verschillen, maar zeker ook naar overeenkomsten”, trapt de debatleider af.

Euthanasie

Een gevoelig en voor de hand liggend thema is in dit licht euthanasie. „Alleen God beslist over het einde van iemands leven. Dat geldt voor mijzelf, maar ook voor al mijn medeburgers”, poneert een PerspectieF-lid. „Iedereen moet zelf over zijn levenseinde kunnen beslissen. Ja, ook een kerngezond persoon van zeg maar 25 jaar”, oppert een lid van de Jonge Democraten.

Tot zover de bekende posities. Maar er zijn ook verrassingen. „Eigenlijk kan ik prima leven met de huidige euthanasiewet”, merkt een jonge CU’er op. „Ikzelf wil mijn leven niet in eigen hand nemen. Maar als anderen dat wel willen, kunnen ze dat doen. Daar zijn zorgvuldige procedures voor, en voor zover ik kan waarnemen, functioneren die goed.” Van een verdere verruiming van de wet wil hij overigens niet weten.

De Jonge Democraten blijven het belang van autonomie benadrukken. „Mijn opa werd dement en heeft in het verpleeghuis drie jaar lang geroepen dat hij dood wilde. Maar dat kón niet, omdat hij niet wilsbekwaam was. Voor dat soort situaties moet er een oplossing komen.”

Maar voor de opvattingen van de tegenpartij tonen zij respect: „Natuurlijk mogen jullie vinden dat God het leven regeert. Ook religieuze opvattingenkunnen worden ingebracht in een debat.” En: „Het zou belachelijk zijn als je geen arts meer mag worden omdat je tegen euthanasie bent.”

Christelijke hulp

En zo gaat dat bij meer thema’s. De basisposities van D66 en van de ChristenUnie komen bij de jongeren overduidelijk terug. Maar tegelijk zijn er opvallende variaties.

Neem de Jonge Democraat die pleit voor het recht van christenen om alleen christelijke hulpverleners over de vloer te willen hebben. „Ik kan best begrijpen dat men dat wil.” Of neem zijn partijgenote die het helemaal zo gek niet vindt dat Kamerleden van CDA, CU en SGP wegblijven bij een les seksuele voorlichting door seksuologe Goedele Liekens. „Zo iemand is erg gekleurd en brengt iets eigens mee. Zo’n presentatie aan Kamerleden moet je door een neutraler persoon laten doen. Dat lijkt mij duidelijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer