Buitenland

Surinamers zijn economisch beleid Bouterse meer dan zat

PARAMARIBO. Om een lening van het IMF los te krijgen, heeft de regering van Desi Bouterse de stroomtarieven opnieuw fors verhoogd. Duizenden Surinamers zijn dat meer dan zat en gingen vrijdag in Paramaribo de straat op om te demonstreren tegen het in hun ogen falende economische beleid.

Armand Snijders
14 May 2016 08:33Gewijzigd op 16 November 2020 03:32
Veel Surinamers zijn het economisch beleid van Bouterse meer dan zat. beeld ANP, Pieter van Maele
Veel Surinamers zijn het economisch beleid van Bouterse meer dan zat. beeld ANP, Pieter van Maele

De stroomtarieven werden eind vorig jaar al ruim 200 procent opgeschroefd, begin deze maand kwam daar een verhoging van gemiddeld 300 procent bovenop doordat de overheidssubsidie is afgeschaft. De prijsaanpassing is een voorwaarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een lening van ruim 400 miljoen euro die het land uit het financiële moeras moet trekken.

Bouterse probeerde het protest te voorkomen door donderdag aan te kondigen dat de verhoging van de stroomtarieven „voor enkele weken” wordt aangehouden. „Dat we moeten verhogen, staat buiten kijf. Maar we zullen alle belangen eerst zorgvuldig afwegen.” Voor ontevreden Surinamers was het echter geen reden om gisteren niet de straat op te gaan. Volgens Robby Berenstein, voorzitter van een van de grootste vakcentrales en organisator van de demonstratie, was de actie van Bouterse vooral bedoeld om verwarring en verdeeldheid te scheppen. „De verhoging van de stroomtarieven komt er uiteindelijk toch wel.”

Bedrijven

Behalve delen van de vakbeweging namen ook veel bedrijven, de vrouwenbeweging, leerkrachten en oppositiepartijen deel aan de demonstratie. Iedereen is het beleid van de regering zat, maar de doelen die worden nagestreefd zijn verschillend. Het meest uitgesproken is de actiegroep ”We zijn moe”, die al ruim een halfjaar iedere vrijdagmiddag protesteert voor het parlementsgebouw: zij willen dat de regering opstapt.

Veel vertrouwen in de oppositie hebben ze ook niet. Ze zien liever een zakenregering die orde op zaken stelt. Eind vorig jaar wist men slechts een handjevol mensen op de been te brengen, nu zijn dat er iedere week vele honderden.

Gedevalueerde dollar

Curtis Hofwijks, leider van de actiegroep, zegt dat zijn beweging zal blijven protesteren om de regering naar huis te sturen. „Behalve het terugdraaien van de stroomtarieven willen we ook het vertrouwen in de gedevalueerde Surinaamse dollar terug. Daarnaast moet er een anticorruptiewet komen en willen we dat zij die zich schuldig maken aan corruptie, de cel in gaan.”

Terwijl de waarde van de Surinaamse dollar iedere dag afneemt en goederen in de winkel duurder worden, slaagt Bouterse er niet in het tij te keren. „Bouterse is absoluut niet geloofwaardig meer, hij liegt keer op keer”, zegt Lucretia Zandvliet, een van de vele ouderen in de massa. „Mijn pensioen is allang niet meer toereikend, daar kan ik nauwelijks de stroomrekening van betalen. Ik heb bij de verkiezingen van vorig jaar nog op de partij van Bouterse gestemd, daar heb ik nu echt enorme spijt van.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer