Buitenland

China neemt afscheid van zoutmonopolie

PARIJS/PEKING (ANP). Het heeft even geduurd, maar de vrije markt maakt zich dezer dagen meester van het Chinese tafelzout. Het vermoedelijk oudste staatsmonopolie ter wereld wordt opengebroken. Producenten mogen vanaf 1 januari 2017 zelf bepalen hoeveel zout ze maken en waar ze het op de markt willen brengen. De prijsregulering door de overheid vervalt dan ook, bepaalde de regering in Peking deze maand.

13 May 2016 12:43Gewijzigd op 16 November 2020 03:30

Het staatsmonopolie werd volgens het Franse medium FranceInfo 776 jaar voor Christus door de keizer ingesteld en overleefde dus 2700 jaar. FranceInfo vergeleek vrijdag het oude instituut met de impopulaire Franse zoutbelasting, de ‘Gabelle’ die het onder allerlei regimes uithield van halverwege de veertiende eeuw tot 1946.

Het zoutmonopolie in China overleefde ook roerige tijden en een revolutie. De staat spekte de kas met de zoutproductie en -verkoop door alles in dat proces te controleren. De huidige regering van president Xi Jinping is bezig grote staatsbedrijven te hervormen. De ontmanteling van het zoutmonopolie is een belangrijke symbolische stap in zijn beleid. Het is de bedoeling dat de liberalisering van de zoutmarkt het zout op tafel en in de keuken goedkoper maakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer