VBOK: Fonds voor zwangere vrouwen met geldgebrek
AMERSFOORT. In Nederland zou een fonds moeten komen waar zwangere vrouwen en jonge moeders met geldgebrek een beroep op kunnen doen. Op die manier zou het aantal abortussen kunnen worden teruggedrongen.
Dat stelt Arthur Alderliesten, directeur van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VOBK) vrijdag desgevraagd.
Hij reageert op donderdag gepubliceerde cijfers over het aantal abortussen wereldwijd. Eén op de vier zwangerschappen in de wereld eindigt in een abortus. Het gaat jaarliijks om 56 miljoen abortussen. De cijfers komen onder meer van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en werden gisteren gepubliceerd door medisch tijdschrift The Lancet.
In Nederland, waar jaarlijks zo’n 30.000 abortussen plaatsvinden, „lijkt onvoldoende oog voor alternatieven voor abortus”, zegt Alderliesten. „Bij de helft van de abortussen speelt een moeilijke financiële situatie van de moeder een rol. Daar zouden we als samenleving meer aan moeten doen. Als het ongeboren leven ons veel waard is, dienen we meer werk te maken van alternatieven voor abortus. Elke abortus is er een te veel.”
Een mogelijkheid is dat er een fonds komt waar zwangere vrouwen en jonge moeders met financiële problemen een beroep op kunnen doen, geeft hij aan. „Zo’n fonds kan ertoe leiden dat zwangere vrouwen afzien van abortus. Omdat ze tijdelijk financiële hulp krijgen en meer lucht hebben. Wellicht kunnen kerken helpen zo’n fonds op te zetten. Het zou daarnaast voor bedrijven een mooie vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn.”
Alderliesten stelt dat de problematiek „complex” is. „Vrouwen die een abortus overwegen, hebben vaak diverse problemen. Het is te simpel geredeneerd dat je met een fonds een knop omdraait, waardoor het aantal abortussen zeker daalt. Maar het is zeker de moeite waard om een dergelijk idee serieus te nemen.”
De VBOK-directeur schrikt van de donderdag gepubliceerde gegevens over abortus. „De cijfers tekenen hoe groot de abortusproblematiek is. Ik heb het beeld van een treincoupé met zo’n zitje voor vier mensen voor ogen. Van die vier had er één dus op een of andere manier eigenlijk niet mogen zijn.”
ChristenUnie en SGP hebben vrijdagmorgen Kamervragen gesteld over de abortuscijfers. Ze vragen minister Schippers (Volksgezondheid) of ze bereid is meer te ondernemen om het aantal onbedoelde zwangerschappen in migrantengemeenschappen, zoals uit Oost-Europa, terug te dringen.