Binnenland

Antilliaanse premier Godett stapt toch op

De Antilliaanse premier Mirna Louisa-Godett heeft samen met twee ministers van haar partij dinsdagavond haar ontslag ingediend bij de Antilliaanse gouverneur.

ANP
7 April 2004 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 01:07

De bewindslieden van Frente Obrero Liberashon (FOL) waren de enigen die nog niet waren opgestapt. Het kabinet viel eerder deze week omdat de Nationale Volkspartij (PNP) niet langer wilde samenwerken met de FOL. De andere partijen volgden de dagen erna, maar de FOL weigerde haar ministers terug te trekken.

Dat de ministers toch hun ontslag hebben ingediend, gebeurde om te voorkomen dat ze naar huis zouden worden gestuurd door de Staten. Op initiatief van oppositiepartij PAR was een motie van wantrouwen ingediend tegen FOL-minister Ben Komproe wegens zijn falende justitiebeleid en zijn voorkeursbehandeling voor partijgenoot Nelson Monte. Tijdens de vergadering bleek dat alle partijen de motie tegen Komproe zouden steunen. Een tweede motie tegen Mirna Godett en R. Salas (Verkeer en Vervoer) was in de maak.

Monte moet terug naar de Bon Futuro-gevangenis, bepaalde het hof in Willemstad gisteren. De affaire-Monte leidde in de nacht van zondag op maandag tot de val van de regering. Het openbaar ministerie begon in maart een juridische procedure om Monte weer achter de tralies te krijgen, nadat hij al ruim acht maanden met hartklachten in het ziekenhuis verbleef. Tijdens de rechtszaak kwam aan het licht dat Monte half december al uit het ziekenhuis ontslagen was. Minister van Justitie Ben Komproe bleek hiervan op de hoogte en had voorkomen dat zijn partijgenoot werd teruggestuurd naar de gevangenis. Monte moet een celstraf van 3,5 jaar uitzitten, onder meer wegens het witwassen van geld.

Minister De Graaf (Koninkrijksrelaties), die volgende week naar de Nederlandse Antillen zou gaan, heeft dat bezoek uitgesteld. Er zijn nu geen afspraken te maken met de regering, en hij wil voorkomen dat het beeld ontstaat dat de bewindsman langskomt om te zeggen hoe het wel moet.

Over de afgelopen periode zei De Graaf dat er wel erg veel energie is gaan zitten in „onderlinge politieke verhoudingen en incidenten”. Ook heeft de Antilliaanse regering weinig resultaten laten zien, aldus de bewindsman.

De Kamerleden Van Bochove (CDA) en Rijpstra (VVD) waren nog wat stelliger in hun beoordeling van de crisis op de Antillen. Daar is de afgelopen tijd nauwelijks geregeerd, meende Van Bochove. „De regering sleepte zich van crisis naar crisis.” Rijpstra sprak onomwonden zijn voorkeur uit voor een zakenkabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer