Binnenland

Van Rijn: Kijk om naar mensen met dementie

AMSTERDAM. Staatssecretaris Van Rijn (VWS) roept alle Nederlanders ertoe op zich te bekommeren om mensen met dementie en het taboe rond de ziekte te doorbreken. „Omkijken naar mensen met dementie is een zaak voor ons allemaal.”

Redactie binnenland
10 May 2016 15:05Gewijzigd op 16 November 2020 03:27
„Omkijken naar mensen met dementie is een zaak voor ons allemaal”, aldus staatssecretaris Van Rijn. beeld, ANP, Roos Koole.
„Omkijken naar mensen met dementie is een zaak voor ons allemaal”, aldus staatssecretaris Van Rijn. beeld, ANP, Roos Koole.

Dat zei de staatssecretaris maandag bij het begin van de campagne ”Samen dementievriendelijk” tijdens een EU-conferentie over dit onderwerp in Amsterdam.

Via een onlinetraining op de website samendementievriendelijk.nl kan iedereen vanaf nu leren hoe hij om moet gaan met dementie.

Dit is volgens Van Rijn nodig, want in ons land woont 70 procent van de mensen met deze ziekte thuis. „We komen hen tegen in ons dorp, in onze buurt en in onze straat. Soms hebben ze even iemand nodig die doorheeft wat er aan de hand is als ze het even niet meer weten bij de kapper of als ze zonder bestemming de bus instappen. En die mensen, die helpende hand, dat zijn wij allemaal.”

Geen medelijden

Op dit moment lijden volgens de staatssecretaris 260.000 Nederlanders aan dementie. In de komende dertig jaar neemt dit toe tot 400.000. „Velen van hen kunnen nog een lange tijd vrij goed blijven functioneren. Ze willen niet als zieken worden behandeld of als iemand met wie je medelijden moet hebben.”

Van Rijn noemde als voorbeeld een initiatief van een vestiging van Albert Heijn in Doorn. Het personeel besloot na een incident met een vrouw die was vergeten te betalen dementerenden te helpen in plaats van ze over te leveren aan de politie wegens winkeldiefstal.

De winkel in Doorn werd daarmee de eerste dementievriendelijke Albert Heijn van Nederland. De aanpak leidde ertoe dat de supermarktketen alle vestigingen de mogelijkheid biedt om personeel te trainen in het omgaan met dementie. Er wordt extra ingezet op honderd winkels waar een derde van de buurtbewoners ouder is dan 65 jaar.

Ook de gemeente Amsterdam en vervoersbedrijf Connexxion zijn betrokken bij de campagne ”Samen dementievriendelijk”, waar de komende vijf jaar 10 miljoen euro voor beschikbaar is. Zo leert Connexxion taxichauffeurs signalen van dementie te herkennen, waardoor ze hulp kunnen bieden.

Alzheimer Nederland voert de campagne samen met pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM uit onder de paraplu van het Deltaplan Dementie, met steun van het ministerie van VWS.

Volgens Alzheimer Nederland kunnen mensen via samendementievriendelijk.nl snel leren wat ze kunnen doen. „Zo is het van belang om iemand met dementie aan te kijken als je een gesprek begint, korte zinnen te gebruiken en met hen mee te denken.”

Accepteren

De initiatiefnemers hopen met de campagne 1 miljoen mensen te bereiken.

Gea Broekema-Procházka, directeur van Alzheimer Nederland, heeft er vertrouwen in dat we een dementievriendelijke samenleving kunnen realiseren: „Het is heel eenvoudig. We moeten dementie accepteren. Door ons niet te richten op angsten, vooroordelen en taboes, maar door dementie te zien als iets waar we samen mee om moeten gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer