Kerken: Besluit over SILA is discriminerend
UTRECHT. Het besluit om kerken niet langer toegang te geven tot de gemeentelijke basisadministratie is onrechtvaardig en discriminerend.
Dat schrijven kardinaal W. Eijk en scriba dr. A. J. Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland in een deze week verstuurde brief aan premier Rutte.
Sinds 1 maart verstrekt de overheid geen informatie vanuit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) meer aan kerken en andere religieuze gemeenschappen. Tot die tijd werden verhuis- en overlijdensberichten van mensen uit kerken die waren aangesloten bij de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA) automatisch aan de betrokken kerken doorgegeven. De briefschrijvers benadrukken dat deze dienstverlening, die uit 1986 dateert, de uitkomst is geweest van „uitvoerig en langdurig beraad tussen kerken en overheid.”
Omdat andere organisaties dan de kerken wél van de GBA-gegevens gebruik mogen maken, is er sprake van discriminatie, vinden kardinaal Eijk en dr. Plaisier. Ze wijzen erop dat kerkelijke vrijwilligers in parochies en gemeenten met hun sociale bijdrage de maatschappij een „aanzienlijk bedrag” besparen. „Op basis van ons mission statement, het Evangelie, hebben wij het vaste voornemen om onze bijdrage aan de samenleving te blijven leveren. Uw besluit bemoeilijkt dat echter en impliceert het risico dat kerken in hun organisatorisch vermogen nodeloos worden verzwakt. Daarmee demotiveert u kerkelijk betrokken mensen in hun dienst aan de samenleving.”
De schrijvers dringen bij premier Rutte aan op herziening van het besluit.