Kerk & religie

Geen megamoskee op plaats voormalige Mathenesserkerk Rotterdam

ROTTERDAM. Er komt geen megamoskee in Rotterdam. De Raad van State heeft deze week een streep gezet door de voorgenomen bouw van de Annasrmoskee in Rotterdam-West, op de plaats van de voormalige hervormde Mathenesserkerk (nu moskee). De moskee, die een van de grootste van West-Europa zou worden, moest plaats gaan bieden aan vijfduizend moslims.

Van onze correspondent
5 May 2016 18:43Gewijzigd op 16 November 2020 03:21
De huidige Annasrmoskee, gehuisvest in de voormalige hervormde Mathenesserkerk in Rotterdam. De eigenaar krijgt van de Raad van State geen toestemming om het gebouw te slopen en er een megamoskee te plaatsen. Beeld Sjaak Verboom
De huidige Annasrmoskee, gehuisvest in de voormalige hervormde Mathenesserkerk in Rotterdam. De eigenaar krijgt van de Raad van State geen toestemming om het gebouw te slopen en er een megamoskee te plaatsen. Beeld Sjaak Verboom

Het moskeebestuur wilde het pand, de voormalige Mathenesserkerk uit 1931, slopen om er een megamoskee van te maken. Die moest drie keer zo groot worden als de Essalam Moskee in Rotterdam-Zuid, nu de grootste van Nederland.

De gemeente Rotterdam wees echter in 2012 het pand aan als monument, dat is ontworpen door het Rotterdamse bureau Meischke en Schmidt. Deze architecten hadden een groot aandeel in de nieuwe wijk Spangen. Toen de gemeente de bouwplannen voor de megamoskee afwees ging het moskeebestuur daartegen in beroep. Eerst bij de gemeente en later bij de rechter. De laatste stelde de gemeente in het gelijk, waarop het moskeebestuur naar de Raad van State stapte om de beschermde status van de voormalige kerk van tafel te krijgen.

Volgens het moskeebestuur is de nieuwbouw hard nodig vanwege de beperkte ruimte in het huidige gebouw. „Er moeten nu geregeld mensen worden geweigerd”, zegt voorzitter Ali Tachi van het moskeebestuur. „We kunnen nu maar ongeveer 2600 mensen kwijt. Toen we onze bouwplannen bij de gemeente presenteerden kregen we steeds te horen dat we moesten wachten. Plotsklaps stond de kerk op de monumentenlijst.”

Voor de gemeente Rotterdam staat het behoud van de monumentale pui van de voormalige kerk voorop. Daarbinnen en daarachter kan het moskeebestuur zijn gang gaan zo bepaalde de gemeente. Het moskeebestuur kon daar niet mee leven. „Wij zullen ons nu gaan beraden”, aldus Ali Tachi.


Lees ook:

Oude Mathenesserkerk mogelijk megamoskee (Reformatorisch Dagblad, 2 februari 2016)

Megamoskee (Reformatorisch Dagblad, 3 februari 2016)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer